ОТП банка купила 90 одсто капитала „Нишке банке“ за 14 милиона евра

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да је мађарска ОТП банка победила на тендеру за приватизацију „Нишке банке“, чиме је постала власник 89,39 одсто капитала те банке, по цени од 14,21 милион евра.

Динкић је након потписивања купопродајног уговора између Републике Србије, већинског власника Нишке банке, и представника ОТП банке рекао да је постигнута цена 1,3 пута већа од номиналне вредности капитала банке.

Он је навео да ће трансакција формално бити окончана исплатом договорене цене у року од два месеца и нагласио да је Влада успешно завршила приватизацију четврте банке у овој години.

Продајом „Јубанке“, „Континентал банке“, „Новосадске банке“ и „Нишке банке“ у 2005. години, Влада је остварила приход од приближно 290 милиона евра, при чему је износ прихода за 80 милиона евра већи од капитала који је конвертован у тим банкама у власништво државе по основу дуга према Париском и Лондонском клубу поверилаца, објаснио је министар.

Према његовим речима, ОТП банка се обавезала на то да ће у наредне три године инвестирати 20 милиона евра у Нишку банку, као и да ће отворити 30 филијала и инсталирати 100 нових банкомата и 500 ПОС терминала.

Министар финансија подсетио је на то да су на међународном тендеру за продају већинског капитала Нишке банке поред ОТП банке учествовале и аустријска Ерсте и словеначка Нова љубљанска банка, али да је обавезујућу понуду доставила само банка из Мађарске.

Заменик генералног директора ОТП банке Ласло Волф указао је на то да је циљ те банке да заузме од 5 до 10 одсто српског банкарског тржишта кроз куповине банака и додао да банка већ учествује на тендерима за продају Војвођанске и Панонске банке.

Нишка банка има око 520 запослених и 24 филијале у јужној и југоисточној Србији, на банкарском тржишту заузима удео од 0,7 одсто, а налази се на 28. месту по укупној билансној суми.