Омогућити боље услове за развој приватног предузетништва

Поводом сто дана рада Владе Републике Србије министар финансија Млађан Динкић посетио је данас Чачак, где је разговарао са привредницима овог краја о два кључна пореска нацрта закона – о порезу на додату вредност (ПДВ) и о порезу на добит предузећа, као и о активирању Гаранцијског фонда. Динкић је обишао и приватна предузећа “Аквапан” у селу Вранићи код Чачка и “Електроват” у овом граду, и том приликом упознао власнике ових предузећа са механизмима којима ће држава омогућити боље услове за развој приватног предузетништва.

Динкић је подсетио на то да је Гаранцијски фонд, за чије је функционисање из буџета Србије обезбеђено 1,5 милијарди динара, почео са радом, чиме су створени услови за стимулативније кредитирање малих и средњих предузећа.

Министар је нагласио да ће се усвајањем Нацрта закона о изменама и допунама Закона о порезу на добит предузећа и Нацртом закона о порезу на додату вредност, заокружити пакет пореских закона. Он је објаснио да ће се снижавањем стопе пореза са 14 на 10 одсто, која се предлаже изменама закона о порезу на добит предузећа, стимулисати приватна производња.

Динкић је најавио и доношење новог закона о доприносима у коме неће бити обавезних минималних основица за плаћање доприноса по квалификационим спремама, већ ће бити уведена јединствена основица која ће износити 40 одсто од исплаћене зараде у претходном кварталу. Према његовим речима, посебне погодности уведене су за запошљавање приправника и старијих од 45 година који су остали без посла.

Министар финансија је, на почетку данашње посете Чачку, обишао приватно предузеће “Аквапан”, које успешно послује од 1997. године, а које се бави производњом водоводних и канализационих цеви и данас запошљава 51 радника. Власник предузећа Драган Пантовић изразио је задовољство посетом министра финансија, и оценио да је непосредни контакт приватних предузетника са представницима власти на свим нивоима предуслов успешне економије. Он је истакао да су његовом предузећу неопходни повољни кредити за набавку нових машина, у циљу повећања производње, с обзиром на то да је стопа извоза канализационих и водоводних цеви врло висока.

Предузеће “Електроват”, које извози на немачко тржиште, бави се пројектовањем, мерењем, инжењерингом у електротехници и прометом робе, а запошљава приближно 50 радника. Власници предузећа Југослав Милошевић и Раде Милакић навели су као један од проблема и даље постојање сиве економије која проузрокује проблеме у извозу домаће робе на страно тржиште, с обзиром на то да је реч о нелојалној конкуренцији, и указали министру Динкићу на потребу стварања ефикасније Пореске управе, односно на њену дебирократизацију.

Данашња посета министра Динкића Чачку прва је у низу, а у наставку представљања резултата рада Владе у првих сто дана, чланови Владе Републике Србије посетиће градове широм Србије. За сутра је најављена посета Нишу, а прекосутра Новом Саду и Каћу. Идеја је да министри у директним разговорима са грађанима Србије представе резултате рада Владе у првих сто дана, да саслушају предлоге и примедбе на њен досадашњи рад, као и да најаве наредне активности Владе. Представници Владе обићи ће и институције, установе, предузећа и струковна удружења, чији је рад повезан са ресорним министарствима. Током ових посета, биће речи и о пољопривредним кредитима, усвојеним законима и онима који су у припреми, пре свега из области правосуђа, о сарадњи са међународним организацијама и институцијама, као и о приближавању наше земље стандардима Европске уније.