Окончан штрајк просветара, данас почиње настава

Министар просвете и спорта, господин Гашо Кнежевић и министар финансија и економије, господин Божидар Ђелић, потписали су Протокол са представницима три синдиката образовања – Унијом синдиката просветних радника Србије, Синдикатом образовања Србије и ГСПРС „Независност“. Потписани Протокол регулише обавезе Министарства просвете и спорта и синдиката, а настава за ђаке у чијим су школама наставници штрајковали, почиње у понедељак, 24. фебруара.

Резултат преговора штрајкача и Владе Републике Србије је повећање плата у просвети, и то у фебруару, марту и априлу за 3,5%, у мају и јуну за 4% и у јулу, августу и септембру за 4,5%. О платама за октобар и новембар разговараће се накнадно.

Штрајк, који нису подржале све школе у Србији, окончан је у петак, 21. фебруара. Последњег дана штрајка настава је била у потпуности обустављена у 225 школа, а скраћени часови држани су у 181 школи. Другим речима, у штрајку је било 396 од 1755 основних и средњих школа у Србији.

Републички министар финансија, Божидар
Ђелић, изнео је свој став поводом надокнаде наставе пропуштене због штрајка. “Тај штрајк је био незаконит и биће последица, у смислу да оне школе које нису попуниле законске услове за рад мораће да надокнаде те часове. Чујем ту и тамо неке накнадне интерпретације, али Бога ми, тамо где се штрајковало има да се надокнади, јер деца не смеју да испаштају због тог незаконитог штрајка.”, сматра Ђелић.