Око 70 одсто обвезника фискализације набавило фискалну касу

Директор Пореске управе Србије Владимир Илић изјавио је да је од 15. јуна контролисано 15.000 објеката и да је 70 одсто обвезника фискализације испунило обавезу и набавило фискалну касу, преко које евидентирају промет.

Илић је на конференцији за новинаре рекао да пет одсто обвезника није испунило обавезу због чега су им објекти привремено затворени и додао да постоји група од 20 одсто обвезника фискализације који су имали уплаћен рачун за фискалну касу, али им она још није испоручена.

Он је најавио да ће предмет контроле, која почиње већ данас, бити пре свега обвезници који су наручили касу, али им она није испоручена и да ће, уколико је сада не буду имали, бити кажњени, јер каса, према тврдњама произвођача, има довољно. Према његовим речима, ове контроле биће интензивиране и настављене до краја године.

Међу објектима који су затворени јер немају фискалне касе највише је из области угоститељства, 513, а затворена су и 152 трговинска објекта, као и 14 апотека, рекао је Илић и упутио позив свим фискалним обвезницима који нису обезбедили касе да то учине.

Илић је подсетио на то да су казне за оне који немају фискалну касу затварање објекта на 30 дана, као и новчане казне у износу од 50 до 200 хиљада динара за правна лица, а од 20 до 100 хиљада динара за предузетнике.

Према његовим речима, од увођења фискалних каса наплата пореза на промет двоструко је увећана, пошто су обвезници почели да пријављују пазаре, а циљ Пореске управе је да постигне стопроцентно пријављивање.

Он је навео да ће Пореска управа од 30. септембра организовати наградну игру, чији је циљ да укаже на неопходност фискализације. Грађани који желе да учествују у наградној игри треба да сакупљају и чувају фискалне рачуне, а добитнике очекују вредне награде, као што су пет аутомобила, стан у Београду и апарати за домаћинство.