Одобрени први захтеви микрокредита за самозапошљавање

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да су одобрени први захтеви микрокредита за самозапошљавање и подсетио на основне циљеве економске политике у 2005. години, а то су повећање извоза, раст запослености и очување макроекономске стабилности уз привредни раст који би на крају ове године требало да достигне износ између четири и пет процената на годишњем нивоу.

Он је, говорећи о запослености, рекао да је пре месец и по дана отворен конкурс за одобравање микрокредита за самозапошљавање на који се пријавило 7 212 лица, са укупним потраживањем од око 92 милион евра.

„ Прва селекција извршена је у понедељак, а Фонд за развој и Управни одбор донели су одлуку о додели првих 940 милиона динара, за 657 захтева“, рекао је министар финансија и додао да је критеријум за доделу кредита био износ улагања потреба за отварање нових радних места.

Он је, такође, рекао да су из селекције, приликом одобравања микрокредита, избачени сви захтеви који се односе на трговину и такси услуге, објашњавајући то конкуренцијом која већ постоји у наведеним делатностима, али је зато дат приоритет производним активностима и услугама.

„ Средства која су до сада одобрена равномерно су распоређена по свим регионима у Србији, а највише одбрених захтева је из области агроиндустрије, туризма и угоститељства, дрвне индустрије и других услужних делатности“, додао је Динкић.

Он је најавио да ће следећа селекција захтева на бази истог конкурса бити 15. јула, када би требало да се одобри нових 620 захтева.

Динкић је, говорећи о очувању макроекономске стабилности, рекао да је потребно наставити програм буџетске штедње и подсетио да је у периоду од јануара до маја 2005. године заблежен суфицит од око 650 милиона динара.

Највећи расходи у буџету у првих пет месеци су, према Динкићевим речима, издвајања за пензијски фонд запослених (31 милијарда динара) и издвајања за војску (око 18 милијарди динара).
Он је подсетио и да је спољнотрговински дефицит у прва четири месеца за трећину мањи него у истом периоду прошле године, као и да се тренд раста извоза наставља.