Одобрен нови кредит за Србију и Црну Гору

Представници Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Србије и Црне Горе потписали су данас у Венецији уговор на основу кога ће ова банка доделити државној заједници нови кредит у износу од 22 милиона евра за најхитније потребе модернизације Електропривреде Србије (ЕПС), саопштено је у седишту банке у Луксембургу.

Уговор су, на конференцији под називом „Балкан од реконструкције до економске интеграције“ која се одржава у Венецији, у име Србије и Црне Горе потписали министар за економске односе са иностранством државне заједнице Бранко Луковац и министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић.

Председник Европске инвестиционе банке Филип Мајстад изјавио је да ће ова банка и у неколико наредних година усмеравати своје активности на финансирање развоја земаља западног Балкана, у који је 2001. године уложила 320 милиона евра, 2002. године 425 милиона, док се за 2004. годину планирају инвестиције у вредности од 400 милиона евра.

Представници ЕИБ-а наводе да ће њихова банка уз Европску комисију и међународне донаторе, међу којима је и Светска банка, бити главни извор финансирања обнове Балкана, преноси агенција Тањуг.