Одбор за финансије прихватио измене Закона о акцизама

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да је најзначајнија новина у измени Закона о акцизама увођење минималне акцизе од 70 одсто најпопуларније цене дуванских производа, са чиме су се сложили водећи произвођачи дувана у Србији.

Динкић је, говорећи на Одбору за финансије Скупштине Србије који је данас прихватио у начелу Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама, прецизирао да је висина акцизе прво износила приближно 80 одсто, али је после преговора са фабриком дувана у Врању постигнут договор да износи 70 одсто од цене производа са најпопуларнијом ценом.

Министар је навео да је друга новина измена тог закона увођење акциза на остале деривате нафте, што ће купцима који их искористе у индустријске сврхе обезбедити повраћај акцизе, уколико су деривате набавили од увозника.

Према његовим речима, Влада Србије је у складу са изменама Закона о акцизама стекла право на то да уколико цена сирове нафте на тржишту расте, привремено смањи акцизе, али не више од 20 одсто, а да у случају да цена сирове нафте на светском тржишту опада, увећа акцизе на максимално 20 одсто од последњих важећих акциза.

Тиме Влада Србије остаје флексибилна да кроз пореску политику утиче на стандард грађана, нагласио је Динкић и додао да ће у складу са изменама Закона о акцизама плаћања акцизе бити ослобођени производи који су предвиђени међународним уговором и они који се продају у слободним царинским продавницама, што ће бити увод у поновно отварање „фри-шопова“ само на аеродромима.

Он је нагласио да је изменама закона предвиђено и детаљно утврђивање и пријављивање малопродајних цена које је уведено због строжије контроле увоза и велетрговина.