Од 20. новембра држава омогућава повољније стамбено кредитирање

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић и директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић потписали су данас са председником извршног одбора Банке Интеза Драгињом Ђурић уговор о прикључењу те банке програму субвенционираног стамбеног кредитирања.

Динкић је на конференцији за новинаре, одржаној после потписивања уговора, рекао да ће стамбени кредити са субвенцијом државе бити одобравани грађанима до 45 година старости, са роком отплате до 25 година, уз учешће од 30 одсто, од чега држава обезбеђује 20 из буџета Србије, а 10 одсто обезбеђује сâм корисник. Преосталих 70 одсто вредности некретнине или траженог износа кредита финансираће банка, а композитна каматна стопа износиће 4,76 одсто, додао је министар финансија.

Он је нагласио да је Србија остварила значајну стабилност у макроекономском погледу и најавио да ће зато од 20. новембра држава омогућити нове, повољније услове стамбеног кредитирања, па ће грађани морати да уплате учешће од само 5 одсто.