Очекују се успешни преговори са мисијом ММФ-а

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да држава спремно дочекује сутрашњи долазак мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) и изразио наду да ће до краја године бити окончан трогодишњи аранжман са овом институцијом, чиме би био отписан дуг Србије од 700 милиона долара према Париском клубу поверилаца.

Динкић је на конференцији за новинаре навео да је успешно завршена прва, прелиминарна фаза преговора са овом међународном институцијом и подсетио на то да су сви досадашњи успешни аранжмани са ММФ-ом били праћени растом директних страних инвестиција, због чега се очекује да ове године те инвестиције достигну ниво од две милијарде долара.

Према његовим речима, Влада Србије истовремено успешно води неколико разговора са представницима важних међународних институција – то су најпре преговори са Европском унијом, који ће бити интензивирани почетком новембра, затим преговори са Светском трговинском организацијом (СТО), који су почели пре две недеље, док су истовремено у завршној фази и преговори које смо у Вашингтону започели са Светском банком о новом кредиту за структурно прилагођавање, вредном 55 милиона долара.

Министар је указао на то да у новембру у Србију долази и мисија међународне рејтинг агенције „Стандард енд пур“ и навео да се очекује да ће након успешних разговора Србија добити још један степен више у међународном кредитном рејтингу.

Такође, Динкић је најавио да ће се до краја следеће недеље на седници Владе наћи предлог буџета Србије за 2006. годину, уз напомену да ће буџет и следеће године забележити суфицит.

Законски рок за усвајање буџета је крај године, подсетио је он и изразио очекивање да ће га Скупштина Србије усвојити најкасније средином новембра.

Динкић је прецизирао да ће државна каса имати бројна смањења расхода и уштеде, тако да ће у сектору здравства расходи бити смањени за 0,55 одсто бруто друштвеног производа (БДП), субвенције јавном сектору смањују се за 0,39 одсто БДП-а, док ће за Војску Србије и Црне Горе оне бити смањене за 0,19 одсто БДП-а.