Нови закон успоставља правила у систем јавних прихода

Нацрт закона о накнадама за коришћење јавних добара не уводи ни једну нову дажбину, већ обезбеђује предвидљивост, конкурентност и рационално коришћење природних ресурса, изјавила је данас саветник у Министарству финансија и привреде Милица Бисић.

Према њеним речима, разлог за доношење овог закона је да се успоставе правила у систем јавних прихода и да се све јавне дажбине регулишу једним законом.

Тај документ на системски начин уређује плаћање накнада које су постојале и до сада у различитим законима које регулишу одређене области – рударство, пољопривредно земљиште, заштита животне средине и воде, рекла је Бисић на првој јавној расправи о нацрту тог закона, у Привредној комори Србије.

Она је прецизирала да је тим законом регулисано 15 накнада, а дефинисани су њихови највиши износи који не морају бити толики.

Бисићева је објаснила да се овим законом мења 20 других закона, па је било апсолутно немогуће у кратком року проверити висину сваке од ових накнада.

Она је навела да је примена новог закона дефинисана за почетак 2014. па привредници и индустрија имају довољно времена да изнесу своје сугестије и примедбе.

Бисићева је поновила да није реч о новом пореском закону, него о акту чији је циљ да се обезбеди предвидљивост пословања, напоменувши да је планирано да висина свих накнада буде позната до 30. септембра текуће године за наредну годину.

Нацрт закона о накнадама за коришћење јавних добара предвиђа укидање додатних извора финансирања за филмску иднустрију – преко РРА, РАТЕЛ и РТС, па је председник Управног одбора Филмског центра Србије Дарко Бајић затражио састанак са представницима Министарства финансија како би се разрешио овај проблем.

Закон о кинематографији предвиђа да се за подстицање домаће кинематографије обезбеђују средства из буџета Србије, аутономне покрајине и локалне самоуправе.

Законом је предвиђено да се за филм даје 1,5 одсто од укупне месечне претплате за РТС, 20 одсто средстава од накнаде коју емитери плаћају од РРА, а 10 одсто од средстава од накнаде коју телекомуникациони оператери плаћају РАТЕЛ-у.