Нови инвестициони моментум за Србију

Министар финансија Душан Вујовић, у оквиру пролећног заседања ММФ и Светске банке у Вашингтону, састао се данас са прeдсeдником Eврoпскe бaнкe зa oбнoву и рaзвoj (EБРД) Сумом Чaкрaбaрти. Теме састанка биле су примена постојећег програма сарадње између ЕБРД и Републике Србије која укључује подршку реструктуирању финансијског сектора и јавних предузећа и развој пословног окружења.

Председник ЕБРД рекао је да ће та финансијска институција знањем и финансијском подршком (кредитима) подржати корпоративно реструктуирање ЕПС-а, Србијагаса и других јавних предузећа и активно се укључити у разрешавање питања проблематичних кредита а на основу Стратегије коју је донела Влада РС и на чијој реализацији заједно раде Народна Банка Србије и Министарство финансија.

“Очекујемо да Србија настави пуну посвећеност и контунуитет у започетим реформама”, изјавио је Чакрабарти, додавши да ће ова банка подржати инвестициони моментум који је започео у Србији и изразио сигурност да ће и страни инвеститори то пепознати.

Потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију Цирил Милер рекао је да Србија сада има увид у реалне могућности развоја, те да јој то помаже да прецизно дефинише приоритете у наставку фискалног прилагођавања, јачању капацитета и ефикасности. Он је, током билатералног сусрета са министром финансија Душаном Вујовићем, изјавио да се Влада Србије добро показала у постигнутим резултатима и да је сада важно не прекидати започети ритам.

”Пут којим Србија иде је исти као и онај којим иду све успешне економије” изјавио је Милер и додао да је циљ достижан а он је стварање плодног тла за инвеститоре, стални прогрес и напредак. Вујовић је, говорећи о наставку успешне сарадње са Светском банком, рекао да су унапређење здравственог, образовног и пензионог система – три најважније области којима се треба посветити и разговарати током будућих сусрета.

Милер је подржао намеру пружања подршке образовању и здравству, посебно се осврнувши на „Програм за рани развој деце“ (Early Child Development Program) рекавши да је улагање у образовање заправо улагање у економију.

”Мислимо да добри резултати структурних реформи у Србији носе велики кредибилитет и то свет препознаје. Искористите то, јер сте показали да су амбициозно постављени циљеви достижни”, закључио је потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију и додао да је Србија услед низа добрих макроекономских показатеља, у овом тренутку водећа економија Западног Балкана.