Новац од акциза за накнаде незапосленима и пензије земљорадницима

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је поводом изгласавања сета пореских закона на јучерашњој седници Скупштине Србије, да ће усвојеним изменама и допунама Закона о акцизама буџет Србије добити 3,5 милијарди динара, које ће бити искоришћене за убрзану исплату накнада за незапослене и пензија земљорадницима.

Динкић је навео да ће усвајање допуна Закона о хартијама од вредности и других финансијских докумената омогућити да већ 28. маја буде објављен тендер за приватизацију „Јубанке“, а до септембра и за „Новосадску“ и „Континентал банку“.

Он је истакао да је од великог значаја и изгласавање Закона о Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита, и најавио да ће Министарство финансија у најкраћем року предложити избор руководства те институције, како би први стамбени кредити могли да се осигурају већ у септембру.

Министар је навео да је усвојени Закон о осигурању важан за постављање темеља новог система осигуравајућих друштава, и објаснио да ће у том сектору бити уведен ред, имајући у виду то да предвиђеним законским решењем Народна банка Србије преузима контролу рада осигуравајућих кућа.

Када је реч о Закону о јавним набавкама, усвојеним изменама биће омогућен повољнији третман домаћих произвођача у односу на стране, тако да ће и наша индустрија бити више упослена.

Министар финансија оценио је да ће значајне измене Закона о пореском
поступку и пореској администрацији побољшати финансијску дисциплину
и додатно допринети порасту наплате пореза, и навео податак да је она у прва четири месеца ове године за 20 одсто већа него у истом периоду прошле године.