Нижи порези за музичке уметнике

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић најавио је данас после разговора са представницима музичких и продукцијских удружења, који је одржан у Влади Србије, да ће кроз измене Закона о порезу на доходак грађана следећег месеца бити измењен и порески третман самосталних музичких уметника, естрадних радника и музичара.

Динкић је на конференцији за новинаре рекао да ће они убудуће бити третирани као самостална делатност, да ће добити свој порески идентификациони број (ПИБ), као и да ће плаћати порез од 14 одсто на приход по решењу које ће издавати Пореска управа, за разлику од пореза у износу од 25 одсто који су до сада плаћали на сваки ауторски уговор.
Према његовим речима, на тај начин ће се више средстава сливати у буџет јер ће се пријављивати реалне зараде, а исти порески третман имаће и спортисти.
Динкић је најавио да ће предложити и повољнији третман за издвајања за доприносе за здравствено и пензионо осигурање за самосталне уметнике, који не би требало да се плаћају по сваком уговору, већ по одређеном решењу, и додао да ће се према издавачким кућама и ауторима који се не буду придржавали нових прописа примењивати строга казнена политика.
Он је рекао да ће Министарство финансија, на захтев представника музичке индустрије, тражити од Министарства правде да се у борби против пиратерије примени Кривични закон Републике Србије који је оштрији од савезног закона који регулише ову област. Такође, биће предложене и високе новчане казне за пиратерију, као и подношење кривичних пријава и затворске казне у распону од 1 до 8 година.
Он је навео да се, према подацима представника музичке индустрије, више од 20 милиона носача звука – дискова и касета, увози нелегално у Србију, што држави наноси велику штету, и нагласио да ће иницирати да се носачи звука убудуће обележавају холограмима.

Динкић је најавио и смањивање пореских обавеза за организаторе концерата са иностраним извођачима, тако да би до краја ове године организатори требало да буду ослобођени пореза на улазнице, а од следеће године та област биће регулисана кроз порез на додату вредност (ПДВ).