Неопходно што пре донети законе који ће важити уместо савезних

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да је усвајање Одлуке о преузимању надлежности Србије од државне заједнице један од првих аката који се припремају како би Србија у целини преузела све своје надлежности.

Динкић је у обраћању новинарима у Скупштини Србије поновио да је сада потребно донети законе који ће важити уместо савезних, који престају да важе на територији Србије, као и законе о томе који ће органи из државне заједнице остати да раде на територији Републике Србије.

Он је рекао да данас усвојена одлука ставља „у безваздушни простор“ један број институција бивше државне заједнице јер су у њој поменута само министарства одбране и спољних послова.

Министар је објаснио да то значи да од сутра нема више никаквог финансирања ниједне друге институције бивше државне заједнице, уз напомену да су војсци данас, дан пре времена, пренета средства за плате како не би дошли под удар овог вакуума, јер ће настати мали прекид у финансирању оних институција које Србија преузима.

Он је указао на то да је потребно да Секретаријат Владе Србије за законодавство што пре донесе законе којима би Србија преузела Завод за интелектуалну својину, Завод за мере и драгоцене метале, Авио службу, као и још неке кључне органе као што је Савет за сарадњу са Хашким трибуналом.

Динкић је најавио и да ће се обавити исплата отпремнина онима који остају без посла у институцијама које неће наставити рад према републичким прописима.

Министар је указао на то да је Дирекција за имовину једина надлежна институција за располагање војном имовином и додао да је ова институција заједно са Министарством одбране направила „мастер план“ који ће ускоро бити на дневном реду Владе.

Влада ће, на предлог војске, одлучити која се имовина, када и којим поступком продаје, како би се обезбедила додатна средства за финансирање стамбене изградње и побољшање материјалног положаја војске, објаснио је Динкић.

Он је најавио да ће план продаје војне имовине бити сачињен у наредних неколико недеља, а биће размотрен и план финансирања, према којем Србија треба да добије професионалну војску до 2010. године.