Неће бити повећања цена након увођења ПДВ-а, најавио министар Динкић

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић представио је данас у Привредној комори Србије Нацрт закона о порезу на додату вредност и Нацрт закона о изменама и допунама Закона о порезу на добит предузећа, после чега је одржана јавна расправа о ова два нацрта закона на којој су учествовали домаћи привредници. Динкић је најавио да инфлација у следећој години не би требало да буде већа од шест одсто и истакао да увођење ПДВ-а неће довести до повећања цена.

Динкић је објаснио да ће после увођења ПДВ-а, које је планирано за 1. јануар 2005. године, значајно бити смањена и сива економија, која неће прелазити 20 одсто укупног бруто друштвеног производа. Он је подсетио на то да ПДВ подразумева увођење опште стопе од 18 одсто и посебне, снижене стопе од осам одсто за 11 група производа међу којима су хлеб, млеко, брашно, шећер, јестиво уље, лекови и др.

Већина привредника сложила се са значајем увођења ових закона, али је и указала на поједина решења која би требало мењати. Такође, привредници су предложили увођење пореских олакшица за извознике, скраћење рокова за повраћај пореза, као и изузимање наплате пореза на робу и услуге из пословања у слободним зонама. Министар финансија је рекао да ће бити размотрене све примедбе, али да ће моћи да се реше само оне које су у складу са европским стандардима.

Динкић је навео да би закон о порезу на добит предузећа могао да ступи на снагу у јулу и додао да би он требало да привуче стране инвеститоре, стимулише привреднике да реално исказују добит, као и подстакне запошљавање.

„Није добро што нисмо постали чланови Европске уније, али то треба да искористимо на средњи рок и да стимулативним пореским законима привучемо стране инвеститоре“, рекао је Динкић, истичући да су стране инвестиције и подстицање домаће производње кључ за решавање спољнотрговинског дефицита.