Најнижи порез на спорт у Европи

Према новом Предлогу закона о порезу на доходак грађана, спортисти се сврставају у најповлашћенији сегмент друштва, са стопом пореза од десет одсто, изјавио је министар финансија и економије Божидар Ђелић, након разговора са представницима спортских савеза и удружења, уз напомену да је та пореска стопа међу најнижим у земљи, а сигурно је најнижи порез на спорт у Европи.

Као пример, министар Ђелић је предожио да би они који зарађују до 600.000 динара плаћали ефективну стопу пореза од десет одсто, док би за оне који зарађују изнад те суме додатно опорезивање било по стопи од још четири одсто, преноси Бета.

Очекује се да се са применом измењених пореских закона, уколико их Скупштина усвоји, стартује од 1. јануара 2003. године. Осим Предлога закона о порезу на доходак разматрана су
и питања опорезивања трансфера и Предлог закона о играма на срећу.

– Док је Закон о играма на срећу правно функционисао, до краја осамдесетих година, из прихода игара на срећу наменски је трошено на аматерски спорт – подсетио
је Ђелић, додавши да сматра да би се то могло поновити, те да – можемо очекивати око 60 милиона евра од овог пореза, чијих би 15 до 20 одсто требало да иде на спорт.

Министар
Ђелић
је такодје подсетио и да имамо најповољнији третман за спонзорство у спорту у Европи, који омогућава да до 3,5 одсто укупног прихода предузећа може да се да у спортско спонзорство и да се тај проценат одбије од пореза на добит предузећа.