Најављено повећање плата у Војсци од септембра

Министар финансија Србије Млађан Динкић најавио је да ће српска војска у септембру, након усвајања ребаланса буџета, добити ванредно повећање масе зарада од 20 одсто.

„Осим тога биће усклађене и плате у Министарству одбране са платама у другим министарствима Владе Србије, пошто су плате у државној заједници биле ниже него на републичком нивоу“, изјавио је Динкић новинској агенцији Бета.

Напомињући да повећање масе зарада не значи да ће плате свима линеарно у Војсци расти за 20 одсто, Динкић је прецизирао да ће Министарство одбране и Генералштаб моћи да донесу одлуку да неко добије и више од 20 процената, а да поједине категорије запослених евентуално имају мање повишице.

Што се тиче захтева Војске Србије за већим средствима у ребалансу буџета, Министарство финансија ће, како је истакао, у доброј мери прихватити те предлоге, јер мисли да су оправдани.

„Немогуће је, међутим, очекивати да сви дугови добављачима који су се акумулирали годинама буду измирени у току само једне календарске године, тако да ћемо Министарству одбране предложити да се одреди реалан рок за њихово коначно измирење и да се направи план отплате по приоритетима“, рекао је Динкић.