ММФ – Успех реформи Владе Србије недвосмислен, остала још последња провера

ВАШИНГТОН – Српска делегација, коју предводе гувернер Народне банке Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић, састала се у Вашингтону са извршним директором Међународног Монетарног Фонда Тао Зангом и директором за Европу Полом Томсеном.

Тема састанка, одржаног у оквиру јесењег заседања ове финансијске институције и Светске банке, била је анализа постигнутих резултата у спровођењу мера које су договорене аранжманом из предострожности који је Србија потписала са овом међународном финансијском институцијом.

Тао Занг, извршни директор Међународног Монетарног Фонда, похвалио je вредан рад Владе Србије у напорима да ојача домаћу привреду и спроведе тешке реформе, рекавши да је намера ове финансијске институције да настави са пружањем интензивне подршке Влади Србије у реформама који воде ка повећаном поверењу инвеститора и потенцијалном расту који подржава програм.

Гувернер Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, истакла је да су у претходном периоду постигнути значајни резултати на плану макроекономске стабилизације. Инфлација је стабилизована на ниском нивоу, инфлациона очекивања су усидрена око циља, успешна фискална консолидација резултира падом јавног дуга, премија ризика Србије је на историјском минумуму као и каматне стопе на кредите привреди и становништву, док је учешће проблематичних кредита смањено за трећину од почетка примене Стратегије за њихово решавање (август 2015. године). Гувернер је додала и да је дефицит платног биланса око 2,5 пута нижи у односу на 2012. годину, као и да је извоз роба и услуга и ове године у зони двоцифрених стопа раста и да је посебно изражен у прерађивачкој индустрији.

”Наставља се висок прилив страних директних инвестиција, које су у досадашњем делу године надмашиле прошлогодишњи висок ниво” истакла је гувернер НБС и указала да је и ове године Србија додатно напредовала на глобалној листи конкурентности, за 12 места, највише захваљујући повољнијем макроекономском окружењу” додајући да је по оствареној инфлацији, Србија у 2017. години задржала прву позицију што указује на значајне резултате који су остварени на плану макроекономске стабилизације земље и на евидентан напредак.

Министар финансија изразио је уверавање да је Србија реализовала највећи број задатака из договора са ММФ-ом и да је оснажила своје финансије. Он је истакао да ће преостале реформе Влада Србије спровести у целини и на најбољи начин, додавши да очекује да ће ефекат који буде постигнут имати позитиван утицај на привредни раст, запосленост и буџет.

„Поносан сам на резултате у смањењу јавног дуга на нивоу централне државе на 65,4% као и на остварени буџетски суфицит од око 66,5 милијарди динара. Сигуран сам да ћемо бити позитивно оцењени и у последњој, осмој ревизији аранжмана што уједно представља недвосмислен сигнал инвеститорима да улажу у српску економију”, истакао је министар.