ММФ потврдио нови програм са Републиком Србијом

Борд извршних директора Међународног монетарног фонда (ММФ) потврдио је на јучерашњој седници у Вашингтону нови аранжман сa Републиком Србијом, који ће трајати 30 месеци, односно до јануара 2021. године.

Нови програм сарадње уз подршку Инструмента за координацију политике (Policy Coordination Instrument – PCI) је искљичиво саветодавни и не предвиђа коришћење финансијских средстава.

Министар финансија Синиша Мали каже да је нови аранжман са ММФ-ом веома важан јер показује да је Република Србија у претходном периоду остварила добре економске резултате, те да јој више није потребна финансијска помоћ.

-Ово је још један корак на нашем путу структурних реформи и добар сигнал за инвеститоре. Важно је да одржимо макроекономску и финансијску стабилност, да унапредимо нашу привреду, да повећамо конкурентност и да обезбедимо високе стопе раста, јер само то значи нова радна места и бољи животни стандард наших грађана – истакао је министар Мали.

Он је истакао да су главни циљеви Програма одржавање јавног дуга у дефинисаним оквирима у односу на бруто домаћи производ (БДП), одржавање укупног дефицита у дефинисаним оквирима у односу на БДП, реформа система плата у јавном сектору, настављање реформе Пореске управе и успостављање мера за смањење времена процесуирања рефундација ПДВ-а, усвајање новог Закона о накнадама и одржавање инфлације у дефинисаним оквирима.
-Потпуно смо посвећени овим циљевима и то ће нам бити апсолутни приоритет у наредном периоду. Важно је да ојачамо наше институције и да их учинимо још ефикаснијим, а ту пре свега мислим на модернизацију Пореске управе, која је неопходна – закључио је Синиша Мали.

На седници у Вашингтону истакнуто је да економски изгледи Републике Србије остају стабилни.

PCI је нови инструмент који је ММФ увео током 2017. године у циљу пружања подршке земљама чланицама које су посвећене реформама, али којима није потребна финансијска подршка те међународне финансијске институције.