ММФ: Похвале Србији за спровођење аранжмана

Заменик директора Међународног монетарног фонда Мин Жу похвалио је у Лими напредак Србије у спровођењу трогодишњег Стенд бај аранжмана из предострожности који је влада почетком 2015. закључила са том међународним финансијском институцијом, истакавши да су посебни резултати остварени у домену макро монетарне стабилизације и фискалне консолидације.

Жу је, на састанку са министром финансија Душаном Вујовићем и гувернером Народне Банке Србије Јоргованком Табаковић, истакао и да преокрет тренда раста бруто друштвеног производа, са негативног на позитиван, неоспорно указује на позитиван помак у спровођењу програма.

Министар Вујовић је, говорећи о наредним корацима у спровођењу Програма, рекао да Србија треба да истраје у структурним реформама које су већ започете и настави путем динамичног привредног раста и стабилне макроекономске ситуације.

Током билатералног сусрета који претходи отварању Годишње скупштине Одбора гувернера ММФ и Светске банке, Жу је показао велико интересовање и познавање спровођења програма у Србији.

Табаковић је указала да је одговорна фискална политика коју води Влада Србије омогућила централној банци да у већој мери релаксира монетарну политику и снизи референтну каматну стопу, чиме је, са своје стране, НБС дала подстицај расту.

“Референтна каматна стопа је снижена на до сада најнижи ниво и тиме смо, и поред дезинфлаторних притисака, избегли улазак у дефлацију, а истовремено смо дали и одређени подстицај економском расту”, рекла је Табаковић.

Жу је у закључку сусрета додао да су у наредном периоду за Србију приоритети стабилизација позитивних трендова и активније управљање јавним дугом због изазова који долазе из међународног окружења као и ресење НПЛ- ова на основу Стратегије која је већ усвојена и наставак структурних реформи.