ММФ одобрио Србији и Црној Гори две транше кредита од 147 милиона долара

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је вечерас у интервјуу РТС 1 да је Међународни монетарни фонд (ММФ) одобрио Србији и Црној Гори две транше кредита у укупној вредности од 147 милиона долара.

Динкић је рекао да је на вечерашњој седници у Вашингтону, борд директора ММФ-а позитивно оценио програм економске политике Владе Србије и одобрио две транше кредита, и према његовим речима, на тај начин настављен је трогодишњи аранжман са ММФ-ом, после готово једногодишње паузе.

Он је истакао да је наставак спровођења аранжмана са ММФ-ом од изузетног значаја, јер би у супротном пропао отпис од око 600 милиона долара дуга Париском клубу, који је условљен успешним завршетком трогодишњег аранжмана са ММФ-ом, и додао да је повериоцима тог клуба већ отписано 51 одсто дуга.

Министар финансија је подсетио да је финансијски аранжман са ММФ-ом почео у мају 2002. године и истиче средином 2005. године, а последња транша била је „повучена“ у јулу прошле године.

Према Динкићевој оцени, након вечерашњег одобравања две транше кредита готово да је сигурно да ће аранжман са ММФ-ом бити успесано реализован, нагласивши да је ово највећи међународни успех Владе Србије на економском плану који ће значајно поправити имиџ Србије у свету и отворити врата за макроекономску помоћ Европске уније и других страних институција.

Он је навео да је ова Влада преокренула негативне трендове у економији из прошле године, када је био присутан пад индустријске производње од 3 одсто, да би сада у последња три месеца раст индустријске производње износио 8 процената и на тај начин се кренуло путем економског опоравка.

Говорећи о приватизацији смедеревског Сартида, Динкић је рекао, да поред питања да ли је све урађено коректно у том процесу, стоји неоспорна чињеница да је УС Стеел направио снажан раст производње и извоза челика од 50 одсто, као и да је тим потезом Сартид спашен од сигурне пропасти.

Министар финансија је казао да данас у Србији постоје три врсте предузећа – једна, којима ће нова економска политика помоћи да буду још боља, друга, у друштвеном власништву које је потребно реструктуирати и приватизовати да би боље радила и трећа, са дуговима, где треба извршити сондажу и којима би онда у законитом ефикасном процесу стечаја било омогућено да се извуку из кризе.

Динкић је истакао да су две гране домаће привреде које треба спасити и покренути текстилна индустрија и индустрија коже и обуће јер оне запошљавају велики број радника, и додао да је због тога од средине маја уведена строжа царинска контрола кинеске и турске робе која по дампиншким ценама улази у Србију. Према његовим речима ће се на тај начин ослободити домаће тржиште за домаће производе који су бољег квалитета, а процес царињења робе ће бити дужи и детаљнији.

Он је рекао да је Влада Србије ограничила и увоз меса и месних прерађевина да би опоравила домаћу производњу и уз повољне пољопривредне кредите биће опорављен домаћи сточни фонд који ће омогућити домаћим сточарима да раде.

Министар финансија изразио је очекивање да ће ово бити родна година и да нема потребе за увозом страног поврћа када су пољопривредницима омогућени повољни кредити на пет година, како би се подигла продуктивност, нарочито у повртарству. Динкић је нагласио да ће укидањем 10 различитих пореза на фонд зарада од 1. јула бити растерећена производња, да ће са најнижом пореском стопом у Европи на добит предузећа од 10 одсто бити повећана производња и извоз, као и да се оснивањем Корпорације за стамбене кредите стекне поверење грађана у државу и институције.

Поред ригорозније контроле плаћања пореза и повећања наплате царина, Динкић је навео да се сада уредније исплаћује надокнада незапосленима, док ће се у току овог месеца повећати плате запосленима у здравству и да ће бити простора у наредном временском периоду за повишице пензија, као и плата запослених у просвети.