Млађан Динкић: Фабрике не могу да чекају

„Србији је потребна нова привредна политика. Она више не може бити заснована искључиво на приватизацији или очекивањима директних страних инвестиција. Неопходно је да држава постане активнија у помоћи фирмама, посебно оним које имају шансу за извоз. Детаљи овог програма се тренутно разрађују и у наредних неколико месеци биће оперативни.“ каже за Новости министар финансија и привреде Млађан Динкић.

* Значи ли то да Влада одустаје од намераваних приватизација?

– Не одустајемо, али је јасно и да не можемо да дозволимо да нам капацитети пропадају, радници остају без посла, а да ми чекамо да инвеститори дођу. Овде, пре свега, мислим на компаније које су данас у реструктурирању, а које имају шансу не само да преживе, већ и да буду успешне у својим секторима. Ако сада немају инвеститора, држава је та која треба да им помогне, да купе машине, обнове хале, осмисле програме и нађу купце за ту производњу, посебно оне извозне. А, када је било која фирма у таквом стању, пожељна је и за инвеститоре.

* Претходних дана понудили сте конкретне предлоге за ИМТ и ИМР… Како оживети ту производњу, ако се у претходном периоду показало да они немају никакву перспективу?

– Јасно је да, у оваквим условима, без обзира на традицију, ове фабрике немају производе за тржиште, али дефинитивно имају квалитетне раднике. Идеја нам је, зато, да из постојећих фабричких хала узмемо оно што ваља, а то су запослени и да направимо нов погон где би се производио не само нови модел трактора, већ и комбајни, и то за тржишта где можемо да будемо конкурентни.

АРАПИ И РУСИ*

Врло оптимистички најављујете сарадњу са арапским светом…

– Верујем да Србија има озбиљне шансе за унапређење те сарадње. На добром смо путу и да из развојних фондова Кине и Уједињених Арапских Емирата обезбедимо средства која ће омогућити озбиљнији развој наше пољопривреде, што кроз помоћ аграру, али и кроз сређивање запуштене инфраструктуре, као што је чишћење канала за наводњавања.

* Значи ли то да ће држава сада почети да улаже у некадашње привредне гиганте?

– Морамо набавити машине и све оно што је неопходно да се производња, на прави начин, у овим фирмама покрене. Наравно, овде мислим само на она предузећа која имају тржишну будућност. Ако то сада не урадимо, тешко да ћемо икада и успети да нађемо купце. Нови концепт индустријске политике подразумева као кључан циљ производњу за инострана тржишта. Притом су нам приоритет пољопривреда, прехрамбена, аутомобилска и наменска индустрија. Ту су ИМТ, ИМР, „Прва петолетка“, РТБ Бор, „Петрохемија“… ФАП ће, рецимо, у наредном периоду бити окренут ка војној индустрији. Некадашњи гиганти који немају тржишну перспективу биће, како је и планирано, затворени до краја јуна наредне године.

* Бруто друштвени производ нам, значи, више неће, као претходне деценије, правити услуге?

-Друштвени производ желимо да прави и производња и услуге. Али, не било које услуге, већ, рецимо, оне које пружа сектор информационих технологија и софтверска индустрија.

* У том сектору је светска конкуренција, чини се,најјача?

– То није спорно, али су већ видљиви извозни резултати у овој области. Крајем наредног месеца биће завршен програм подршке софтверској и ИТ индустрији. Ту планирамо четири основне групе мера. Пре свега, пореске олакшице и субвенције за почетнике у овом бизнису вредне по 25.000 евра. Држава ће финансијски помоћи и измештање, развој и извоз оригиналних домаћих производа, као и развојне центре великих светских ИТ компанија. Идеја нам је и да се школство, на конкретан начин, прилагоди потребама ИТ индустрије.

ПОМОЋ МАЛИМА*

Влада ће и даље финансијски помагати улагачима по запосленом раднику?

– Тај програм је допринео отварању нових радних места. Подсетићу, у октобру смо имали 140.000 више запослених него у априлу ове године. Поред тога, Влада је у суботу потврдила програм субвенционисања кредита за ликвидност фирми у овој години. Овога пута смо се ограничили, па ће држава субвенционисати само кредите за мала и средња предузећа.

* Држава има намеру и да уђе у власништво приватних малих и средњих предузећа?

– Не свих. Приметно је да постоје компаније у Србији које имају добар извозни производ, али су тренутно лимитиране немогућношћу да узимањем комерцијалних кредита, ту производњу одрже и унапреде. Желимо да свим таквим фирмама понудимо могућност да им држава додели средства у вредности до 25 одсто вредности компаније. То сувласништво државе у овим фирмама било би привремено, само док власник или неки други улагач не пожели да тај удео откупи.

* Ко ће утврђивати критеријуме за добијање ових средстава?

– Буџетом за ове намене ћемо, у почетку, издвојити милијарду динара. Идеја је да се, путем јавног позива, фирме заинтересоване за програм, саме кандидују. Услов је, пре свега, озбиљан инвестициони програм који подразумева отварање нових радних места и извоз. Технички ће посао обављати Агенција за осигурање и финансирање извоза.

* Рецесија је свуда у свету, где пласирати све те производе?

– Србија је, у претходној деценији, кључне изворе финансирања имала у земљама Европске уније. Јасно је да свој извоз морамо пласирати и на тржишта попут Кине, Русије, Турске или земаља арапског света.

Извор: Вечерње новости