Министри Мали и Лончар: Искуства Венета за бољи здравствени систем Србије

Mинистар финансија Синиша Мали и министар здравља у Влади Републике Србије Асс. др Златибор Лончар бораве у дводневој радној посети италијанској регији Венето, у оквиру које су данас имали прилику да са италијанским колегама размене искуства и примере добре праксе, нарочито у погледу организације и функционисања здравственог система.

„Данас смо имали прилику да се упознамо са начином рада здравстеног система у италијанској регији Венето, који функционише беспрекорно и чија искуства могу бити веома корисна за нас. Они су посебно напредовали у примени информационих технологија, а како би смањили листе чекања и цео систем направили ефикаснијим. Развој и јачање здравственог система један је од приоритета Владе Републике Србије. Оно што ме као министра финансија посебно радује то је да ће здравственим радницима бити повећане плате. Највеће повећање од 12% могу да очекују медицински и стоматолошки техничари, док ће доктори медицине и стоматолози, као и доктори специјалисти добити увећање плата за 10%. Остали запослени у здравству добиће увећање плата од седам одсто“ рекао је министар финансија Синиша Мали.

Министар здравља Златибор Лончар је истакао je да су министри у Влади Србије добили
значајна сазнања у погледу начина рада и организације здравственог система, односно могућности за конкретне примене искустава италијанских колега у нашој земљи.

„У разговору са домаћинима доживели смо похвале на рачун мера које смо спровели у протеклом периоду, посебно на плану информатизације здравственог система, увођењу електронског рецепта и смањивања листа чекања. Сигуран сам да нас у будућности чека много конкретнија сарадња, која ће допринети успостављању још ефикаснијег и квалитетнијег здравственог система у Србији“ истакао је министар Лончар.

Италијанска регија Венето се у погледу доступности здравствених услуга, ефикасности здравствене неге и примене дијагностичких апарата и опреме, односно по квалитету и функционисању здравственог система истиче и то не само у оквирима Италије, већ и у већем делу Европске уније.