Министри ЕУ: Честитке Србији на расту, истрајати на реформама

Министри финансија ЕУ честитали су Србији на оствареном економском расту и поручили да земља мора да истраје на започетим структурним реформама како би се што боље припремила за конкуренцију која је чека као будућу чланицу Уније.

На састанку Економског и финансијског дијалога ЕУ и земаља Западног Балкана и Турске разматран је документ Владе Србије који се односи на макроекономска и структурна питања, као и на приоритетне инвестиционе пројекте у земљи.

Министар финансија Србије, Душан Вујовић изјавио је новинарима да је Србија већину препорука из претходне године испунила и да су налази до којих се дошло током данашњег састанка у Савету ЕУ у највећој мери били очекивани.

“Налазимо се у критичној фази спровођења привредних реформи, односно рефоми које је подржао Међународни монетарни фонд, а то су структурне реформе. Каже се да морамо да истрајемо у реформама као што су реформе предузећа у агенцији за реструктуирање, реформе јавних предузећа и јавне администрације”, изјавио је Вујовић после састанка у Бриселу.

Министар финансија Србије каже да је ЕУ имала и додатне ствари да укаже Србији:

”Морамо да појачамо напоре да људи који остану без посла у процесу структурних реформи добију нова модерна знања и квалификације да би могли успоешно да конкуришу на тржишту рада. Добил смо и сугестије да појачамо транспарентно планирање буџетског процеса”, објаснио је министар Вујовић.

Истовремено, пажња Србији скренута је и на читав низ ствари које се већ налазе у програму Владе, што ће, према речима Вујовића помоћи Србији да се што боље спреми за конкуренцију која је чека у ЕУ.

“То значи да тржиште рада мора да функционише боље, да буџетски процес буде транспарентнији, да водимо процес консултација, што смо већ радили ове године са педесетак недржавних организација”, казао је министар финансија Србије.

У својим разговорима са министрима финансија ЕУ, Србија је акценат ставила на убрзање свог економског раста и за то, према речима Вујовића добила честитике.

”Оставрили смо позитиван раст од 3,5 одсто у првом кварталу ове године и прешли на трајекторију раста која је много бржа и која ће у догледно време смањивати раскорак између квалитета живота у Србији и Европи”, поручио је министар финасија Душан Вујовић.

Он је додао да ће оне препоруке које се тичу семестралног ситема, који захтева да се буџет практично припреми месецима пре краја године, Србија моћи да испуњава тек у ситуацији када не буде имала обавезе које проистичу из процеса разговора са ММФ.

Оно што је у овом тренутку најбитније, према Вујовићевим речима, јесте да Србија гро кључних реформи реши на најбољи начин како би остала конкурентни и напредовали на путу ка Европи.

Извор: Тањуг