Министарство финансија прихватило предлог НАЛЕД-а да формира јавни регистар свих накнада

Министарство финансија почело је израду закона о накнадама за употребу јавних добара и прихватило иницијативу НАЛЕД-а да законом буде формиран јавни електронски регистар свих непореских намета које плаћа привреда, најавио је министар финансија Душан Вујовић на радном сусрету са члановима НАЛЕД-а у хотелу Crowne Plaza.

Како је саопштио, тим законом биће омогућено да потенцијални инвеститори из регистра добију списак свих накнада које ће морати да плаћају у зависности од делатности којом се баве и општине у коју планирају да улажу. Министар Вујовић изразио је очекивање да ће закон о накнадама бити усвојен до краја године, а да ће јавни регистар бити у функцији од 2017.

– Паралелно са овим послом ићи ћемо и у припрему закона о финансирању локалних самоуправа и закона о финансирању АП Војводина и са тим прописима успоставићемо ред и транспарентност у наплати непореских намета – нагласио је министар Вујовић.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владан Атанасијевић оценио је да би усвајање закона о накнадама могло да буде најзначајнија реформа у 2015. с обзиром на то привреда међу највећим проблемима истиче оптерећење које носе непорески односно парафискални намети. НАЛЕД је до сада евидентирао 384 непореска намета од којих су 247 парафискални што значи да за њих привреда не добија било какву услугу државе или она не одговара плаћеном износу.

– Поред фискалног растерећења биће неопходно и административно растерећење привреде. НАЛЕД-ова Сива књига 7 доноси 100 препорука како унапредити бирократске процедуре од чега је готово 40% упућено Министарству финансија. Спремни смо да радимо заједно на њиховој имплементацији, као што ћемо блиско сарађивати и у оквиру Владине заједничке групе за унапређење конкурентности Србије и позиције на Doing business
листи – рекао је Атанасијевић.

На састанку, којем је присуствовало више од 100 чланова и партнера НАЛЕД-а, министар Вујовић говорио је о аранжману са Међународним монетарним фондом, предстојећој реформи јавне управе, реструктурирању јавних предузећа и смањивању јавног дуга, а једна од најважнијих тема било је сузбијање сиве економије. Како је најавио, предстоји дубинска реформа пореске администрације која ће омогућити лакше откривање великих извора нелегалног пословања.

Није планирано повећање пореза

Министар финансија Душан Вујовић оценио је да би ове године Србија могла да забележи привредни раст од 0,2 до 0,5 одсто. Како је нагласио, није планирано ново повећање ПДВ-а нити постојећих акциза, а биће размотрено смањивање пореза на добит.