Министарство финансија не може да прихвати ниједан захтев Уније синдиката просветних радника Србије

Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је данас да не може да прихвати ниједан захтев Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

Прихватање ових захтева значило би подривање макроекономске стабилности земље, повећање инфлације, пробијање буџета који је усвојила Скупштина Србије и стављање у потпуно неравноправан положај запослених у свим другим јавним службама, што Министарство неће и не може да дозволи ни по коју цену, објашњава се у у саопштењу.

Просвета је, као један од приоритета Владе Србије, ове године имала највеће повећање плата, и то 31 одсто за наставно особље са високом стручном спремом. Већ током разговора који су са синдикатима вођени протекле недеље јасно је стављено до знања да ће онима са најнижим квалификацијама у наредној години бити надокнађена разлика између овогодишњег повећања плата и процента инфлације како не би били оштећени. Отпремнина за одлазак у пензију и отпремнина за оне који представљају вишак мора бити иста за све запослене у јавним службама и просветни радници ту не могу бити изузетак, истиче се у саопштењу Министарства финансија.

Прихватајући договор са ресорним министрима, представници два репрезентативна синдиката показали су висок степен одговорности и оценили да је њиховим колегама из Уније СПРС штрајк „циљ, а не синдикално средство за постизање циља, који је у овом случају остварен закључивањем Посебног колективног уговора“.

Министарство саопштава да се, ако је истинита тврдња да потпуно или делимично штрајкује приближно 280 школа, поставља питање како је могуће да запослени у више од 1.400 школа, дакле огромној већини, имају разумевања и прихватају договор два репрезентативна синдиката са Владом Србије, док само Унија СПРС поставља потпуно нереалне захтеве које нико одговоран не може да прихвати.

Синдикати су позвани на преговоре о цени рада за 2006. годину већ од 15. септембра, додаје се у саопштењу.