Министар Синиша Мали се састао са министром финансија Републике Суринам

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са министром финансија Републике Суринам Гилмором Хофдрадом, са којим је разговарао о изазовима са којим се сусреће та јужноамеричка земља, као и о томе на који начин је Република Србија стабилизовала своју финансијску ситуацију, те како та искуства могу да помогну Републици Суринам.

Министар Хофдрад је упознао министра Малог са изазовима са којима се Република Суринам сусреће већ годинама уназад, те истакао да је неопходно да Суринам реструктуира своје дугове, да уведе ПДВ, као што је то учинила и Република Србија, и да води одговарајућу пореску политику.

Министар Мали је пренео колеги из Суринама искуства Републике Србије када је реч о финансијској стабилизацији. Он је истакао да су преузете тешке али неопходне мере, захваљујући којима Србија сада има раст БДП-а од 4,5 одсто у првих шест месеци ове године и знатно смањен удео јавног дуга у БДП-у. Захваљујући томе, истакао је министар, Србија сада улаже у инфраструктуру, и привлачи нове инвеститоре који отварају фабрике у свим деловима земље.

Министар финансија Синиша Мали је истакао и да сматра да је за будућност Србије најважније да се улаже у образовање, инфраструктуру, као и да се ојачају капацитети јавне администрације и унапреди квалитет живота грађана.

Министар Хофдрад је рекао да је импресиониран резултатима које је Републике Србија постигла, те да ће његовој земљи та искуства бити драгоцена.

Министри су закључили да Србија и Суринам јесу географски удаљене земље, али да становници не морају да буду удаљени, те да је важно да се тимови из два министарства упознају и да размене знања и искуства.