Министар Синиша Мали се састао са министром финансија Албаније

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са министром финансија Републике Албаније Арбеном Ахметајем, са којим је разговарао о економској сарадњи две земље и о томе на који начин та сарадња може да се унапреди.

Министар Синиша Мали је на почетку разговора истакао да Република Србија има одличне макроекономске резултате, да јавни дуг константно опада, те да БДП расте, као и да Србија привлачи највише страних директних инвестиција од свих земаља у региону.

Саговорници су се сагласили да је важно да две земље унапреде економску сарадњу, првенствено у смислу олакшавања трговине, а како би цео регион био јачи и атрактивнији за потенцијалне инвеститоре.

На састанку је прецизирано да ће у току децембра на састанку Мешовитог комитета две земље у Тирани бити потписан Меморандум о сарадњи који ће допринети да трговина буде олакшана, односно да царинске процедуре буду поједностављене. Намера је да се, између осталог, укину фитосанитарни сертификати, чиме ће умногоме бити олакшане процедуре.

Министри Мали и Ахметај су се сложили да је то у најбољем интересу две земље, и да „регион побеђује једино ако заједно растемо“.