Министар Синиша Мали разговарао са компанијама чланицама Америчке привредне коморе о условима пословања

Министар финансија Синиша Мали разговарао је данас у хотелу “Хилтон” са компанијама чланицама Америчке привредне коморе у Србији о привредном амбијенту и условима пословања, а том приликом је истакао да Република Србија бележи одличне макроекономске резултате, те да ће до краја године бити донете стимулативне мере које би требало да подстакну даљи раст привреде. Он је том приликом најавио и сет закона који би требало да буду усвојени у Народној скупштини Републике Србије до краја године.

Мали је најавио да ће Влада Републике Србије у октобру усвојити Предлог закона о накнадама и додао да ће неке од накнада бити укинуте.

„Настојимо да неке накнаде које оптерећују укинемо. То ће допринети бољем пословном окружењу“, рекао је Мали.

Послодавцима је, каже Мали, проблем непредвидивост накнада јер свака локална самоуправа доноси често своје накнаде, а након усвајања закона, ова пракса неће бити могућа.

“Ускоро ћемо јавно представити све измене пореских закона. Добили смо више инциијатива о измени закона о порезу на имовину, добит, доходак грађана и социјалне доприносе”, рекао је Мали.
Министар је најавио да ће ресорно министарство врло брзо изаћи са предлогом о укидању доприноса за незапосленост (на терет запосленог) од 0,75 одсто коју плаћају послодавци јер је циљ државе, каже, да се одрже позитивни економски трендови и растерети пословање компанија у Србији.
Он је навео да је циљ државе стварање стимулативног окружења за послодавце, односно да се растерете оптерећења на зараде. „Врло брзо ћемо изаћи са предлогом око тога и како да смањујемо оптерећења на рад”, рекао је он.

Најважније промене код Закона о порезу на добит, како је рекао, биће убрзање стопе амортизације, а врло важна је и подршка иновативним делатностима. Тако ће се убрзати обим улагања у нове технологије”, истакао је министар финансија.

Министар је рекао да је још један домаћи задатак – реформа Пореске управе, као и царине.

“До краја 2021. године биће потпуно спроведена реформа Пореске управе за шта је обезбеђен новац”, поручио је министар.

Мали је рекао да ће у наредном периоду, до краја године, бити завршена стратегија за реформу Пореске управе, и да је држава добила 50 милиона долара од Светске банке за куповину софтвера, набавку нове опреме и изградњу нових објеката.

“До краја године излазимо са реформама, ту је нови Закон о фискалним касама, како би у реалном времену Пореска управа имала праве информације са терена. Такође, оно на чему радимо је и повраћај ПДВ-а. За четири-пет месеци имаћемо завршену стратегију фискализације”, рекао је Мали.
Он је нагласио да је планирана посета Словачкој како би видео како функционише њихова Пореска управа.

Мали је констатовао да је срамота да се не издаје фискални рачун и да је ружна слика колико се кафића и ресторана затвара због неплаћања пореза.

Говорећи о акцизној политици министарства, рекао је да се по том питању политика министарства неће мењати у наредном периоду.

Министар је објаснио и да је израда Закона о јавним набавкама завршена и да ће у наредном периоду бити представљен јавности. “У питању је системски закон где много тога може још да се унапреди и уради“, казао је Мали.

Он је навео да ће повећање плата у јавном сектору и пензија, које ће уследити ускоро, допринети расту потрошње,
а тиме и расту бруто друштвеног производа јер је циљ Владе очување, па чак и убрзање стопе раста који је за шест месеци ове године 4,9 осто.

До краја године ће, каже бити формирано и Координационо тело које ће дефинисати приоритете у наредне три године по питању великих пројеката, а тим Координационим телом ће председавати премијерка Ана Брнабић.

Министар је похвалио сарадњу са Америчком привредном комором у Србији, истакавши да су сугестије и предлози чланства тог угледног удружења корисни за стварање добре пословне климе.

„Када погледам сва питања која сам добијао од вас и људи који су део Америчке привредне коморе, видео сам да ту има доста конструктивних предлога који се посебно односе на убрзање и олакшање сарадње са Управом царина и Пореском управом, кроз законе које доносимо.
Важна је предвидивост у нашем законском окружењу, јер је то начин да подстакнемо веће инвестиције у нашу земљу, што повећава број запослених и утиче на бољи стандард грађана“, рекао је он.

Јелена Павловић, председница управног одбора Америчке привредне коморе у Србији (AmCham) изјавила је да је велики посао урађен
на пољу смањења сиве економије, као и да чланице АmCham-а у томе препознају успехе Пореске управе која континуирано напредује. Она је истакла да су планови и визије министарства финансија чланицама, којих је 200, изузетно
важне.

“Имали смо фантастичну размену, отворили смо један садржајан дијалог и договорили да ћемо наставити комуникацију, као и размену ставова”, истакла је Павловићева.