Министар Синиша Мали потписао пет важних споразума у Пекингу

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је у Пекингу потписао пет споразума са великим кинеским компанијама.

Министар Мали је потписао оквирни споразум између Владе Србије и кинеске компаније “Шандонг Линглонг” о улагањима у Зрењанин, затим Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније Шиђаџуанг Џиј, Меморандум о разумевању Републике Србије и Шандонг провинцијске транспортне групације, Протокол о реализацији Меморандума о разумевању Републике Србије и компаније Ланџоу Гуантунг и Уговор о набавци опреме, радова и услуга за реализацију капиталног пројекта надзора у саобраћају између Републике Србије и компаније HUAWEI.

Министар Синиша Мали је, у изјави новинарима, истакао да се полако, као мозаик, уклапају коцкице које се односе на процес реформи и развој наше привреде.

“То су хиљаде нових радних места у нашој земљи. Сваки разговор који имамо са кинеском страном за нас значи или нову фабрику или нека нова радна места или неки нови километар аутопута и зато је стратешко партнерство измедју две земље за нас веома важно. Важно је да сваку прилику када се председник Вучић и председник
Кине Си Ђипинг сретну искористимо и поразговарамо о неким новим могућностима, о некој новој шанси за инвестиције. То за грађане Србије значи вишу стопу раста, већу запосленост, веће плате и пензије“, нагласио је министар финансија, који борави у Пекингу, као члан делегације коју предводи председник Републике Србије Александар Вучић.

Говорећи о улагањима у Зрењанин, министар финансија је истакао уговор са компанијом Шандонг Линглонг.

“Потписали смо други уговор са компанијом
Шандонг Линглонг око нове инвестиције те кинеске компаније која производи гуме. То је инвестиција од скоро милијарду долара. Потписали смо још један уговор са кооперантом те
фирме који ће такође доћи у Зрењанин и трећи уговор који се односи на производњу цинк-оксида, а инвестиција је вредна више од 85 милиона евра. На тај начин биће отворено још 280 радних места”, истакао је министар.

Он је нагласио и да је потписан и Уговор о преузимању РТБ Бор.

“Та инвестиција је вредна 1,460 милијарди
долара. Не морамо причати о томе колико ће то променити исток Србије,
колико ће допринети расту РТБ Бор и тог дела земље, као и наше целокупне економије.
После четири неуспела покушаја приватизације од 2006. до 2009. године успели смо да нађемо партнера који ће стратешки са владом развијати тај,
за нас,
веома важан рудник”, казао је Мали.

Министар Синиша Мали је за сутра најавио потписивање изузетно битног споразума око изградње индустријског парка у Борчи.

“То је парк који ће се простирати на преко 300 хектара. Споразум ће бити потписан са компанијом Си ар би си (“CRBC”). То је пројекат који потпуно мења перспективу Србије, јер велики број кинеских компанија доноси одлуку да инвестира у Европу. Са овим парком, који ће бити први парк те врсте у Европи,
долазиће и нове компаније”, рекао је Мали.

Министар Мали је подсетио да је Србија друга земља у Европи по привредном расту за првих шест месеци.

“За првих шест месеци ове године 4,9 одсто нам је стопа раста БДП-а,
одмах иза Пољске. Са оваквим инвестицијама и улагањима од стране кинеских партнера имамо право да кажемо да у наредних годину до три можемо и морамо да будемо земља са највишом стопом раста у Европи”, закључио је Синиша Мали.