Министар Синиша Мали обишао Слободну зону Смедерево

Министар финансија Синиша Мали обишао је данас Слободну зону Смедерево, и том приликом истакао значај слободних зона за привлачење нових инвеститора и за привредни раст, те поручио да ће се заједно са Владом РС и председником Александром Вучићем и даље борити за сваку нову фабрику и инвестицију.

„Овде у овој слободној зони број запослених у последњих пет година порастао је 20 пута, укупан обим производње порастао је 30 пута, а укупан извоз порастао 39 пута. То су огромне цифре. Зато ћемо се борити за сваку слободну зону и за сваку фабрику“, рекао је министар приликом обиласка Слободне зоне Смедерево и том приликом најавио обилазак свих 14 слободних зона у Србији.

„Још један значајан податак је да су 2012. године све слободне зоне правиле 2,5 милијарде евра прихода. Сада је то достигло 5 милијарди, тачније 4,9 милијарди евра. Имали смо тада 25 производних компанија у свим слободним зонама, а данас имате 80 производних компанија. Србија се мења и иде напред, важне су нам слободне зоне, битна нам је свака нова фабирика која долази у нашу земљу а за Смедерево и за целу Србију свакако долазе бољи дани“, истакао је министар.

Према његовим речима, Слободна зона Смедерево слика је и прилика и право огледало привреде Србије, односно како она данас изгледа у односу на 2012. годину.

„Ништа од овога што сада видите није било овде. Ту је била само пољана, а 2013. године градоначелница Смедерева и ја смо били део тима који се изборио за прву инвестицију која је дошла овде, финску компанију ПКЦ. Данас овде има осам производњих компанија, које запошљавају 2300 људи, а остале се баве складиштењем робе” рекао је министар.

Он је подсетио да је 2012. године била знатно другачија ситуација у Србији – постојала је рекордна незапосленост у нашој земљи, имали смо високи буџетски дефицит и јавни дуг.

“Погледајте сада, јавни дуг нам пада, смањили смо незапсленост која је са 26 одсто пала испод 12 одсто. Имамо суфицит у насем буџету трећу годину за редом и боримо се за сваког новог инвеститора, за сваку нову фабрику“, рекао је министар.

Министар је након обиласка Слободне зоне Смедерево одржао састанак са градоначелницом Смдерева Јасном Аврамовић, директором Управе за слободне зоне Миланом Ристићем, директорком Слободне зоне Смедерево Милицом Мијатовић и другим представницима Градске управе Смедерево.

Министар Мали истакао је да се разговарало и о многим другим пројектима, који би требало да значајно унапреде квалитет живота становника овог града.

„Причали смо о реконстукцији и сређивању гимназије и основне школе и опште болнице. Градимо комплекс за водене спортове, причали смо о локалној инфраструктури, канализацији и водоводу, све оно што је потребно да се квалитет живота у Смедереву побољша. Председник Александар Вучић се борио и изборио да Железара ради, да пронађемо инвеститора који ће обезбедити да остане да ради 5000 запослених у тој фабрици“, рекао је министар и подсетио на друге значајне потезе за привреду Србије као што је проналазак партнера за РТБ Бор и изградња нове фабрике и Зрењанину наредне године.

„Србија крупним корацима иде напред, сви економски показатељи су добри, сваком од ових инвеститора треба пружити одговарајућу пажњу и људима обезбедити посао“, навео је он и додао да млади треба да остану у земљи а не да одлазе у иностранство.

Градоначелница Јасна Аврамовић захвалила се министру финансија на посети и подсетила на то колико је за Смедерево била значајна одлука Владе да се граду додели земљиште од 39 хектара без плаћања било какве надокнаде.

„Довођење инвеститора за Железару је нешто што се епохално догодило граду. Од 2013. године до сада 20.000 људи је нашло посао у Смедереву, а на евиденцији Националне службе за незапослене има јос 5200 незапослених. Са министром сам причала о даљем развоју, ми морамо да идемо корак даље, да што више инвеститора додје у град“, рекла је градоначелница и подсетила да град већ годину дана ради на припреми документације за велики индустријски парк који ће бити велико изненађење за смедеревце а град Смедерево индустријски поставити далеко испред многих градова Србије па и Европе.

Фото: Танјуг