Министар Мали: Ванси преузео управљање аеродромoм “Никола Тесла”

Министар финансија Синиша Мали, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и отправник послова у амбасади Француске Никола Фај присуствовали су конференцији за медије која је одржана након седнице Владе Републике Србије на којој је констатовано да је компанија „Ванси аеродроми“ испунила све претходне услове из Уговора о концесији, а који се тичу управљања аеродромом „Никола Тесла“. Tа компанијa je уплатила једнократну концесиону накнаду у износу од 501 милион евра и преузела управљање аеродромом на период од 25 година.

Министар Синиша Мали рекао је да ће укупно улагање Вансија у аеродром бити 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања. Он је објаснио да је првих 501 милион евра данас уплаћен, и да ће на име дивиденде тај новац бити распоређен у буџет Републике Србије у износу од 417 милиона евра, док ће остатак од 85 милиона евра припасти малим акционарима.

Србија остаје власник аеродрома, а током трајања концесије „Ванси“ је дужан да уплаћује концесиону накнаду сваке године, као и да спроводи улагања у аеродромску инфраструктуру у роковима, и у складу са Уговором о концесији, рекао је министар Мали.

“Део новца биће искоришћен за враћање старих дугова које је оставила претходна власт, како би се нашој деци оставила чиста будућност. Остатак новца биће искоришћен за велике инфраструктурне пројекте у будућности”, истакао је министар финансија.

Када је реч о годишњој концесионој накади, она ће износити између 4,4 милиона евра до 15,1 милиона евра, и биће уплаћивана у наредних 25 година у зависности од остварених резултата.

„Ванси се обавезао да ће уложити у развој инфраструктре укупно 732 милиона евра, а неке од најважнијих инвестиција у првих пет година биће: санација и реконструкција главне полетно-слетне стазе, изградња уметнуте полетно-слетна стазе, изградња нових рулних стаза и реконструкција помоћних, као и изградња брзих излаза са писте, реконфигурација терминала и изградња нових објеката и унапређење система“, рекао је Мали.

Министар наглашава да је циљ компаније Ванси да у наредних 25 година број путника порасте три пута, односно са 5,3 милиона на 15 милиона, а број авиооперација да се дуплира са 59.000 на 120.000.

„Са стратешким партнером очекујемо даљи велики развој наше ваздушне луке, заједно са Ер Србијом која је најбрже растућа и доминантна авиокомпанија у региону, што је основа за развој привреде“, рекао је Мали и додао да је циљ да се од аеродрома „Никола Тесла“ направи доминантно чворште у региону.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је држава тражила од француске компаније да брине о запосленима на аеродрому.
„Имамо могућност да добијемо модеран аеродром и понос“, навео је Ђорђевић.

Отправник послова у амбасади Француске Никола Фај рекао је да је Амбасада Француске срећна због почетка концесије.

„Ванси има велико искуство у управљењу међународним аеродромима у Фанцуској и свету, и не сумњам да ће због стручног знања допринети и развоју аеродрома у Београду, који има велики потенцијал. Долазак Вансија доприноси да Србија постане још актрактивнија за француска предузећа, и да економски односи две земље ојачају“, истакао је Фај.

Ванси је једна од највећих компанија у свету у тој области, послује у 12 земаља и управља са 45 аеродрома. Ванси је на тим аеродромима током прошле године имао више од 180 милиона путника, а раст саобраћаја је настављен и у овој години.

Фото: Танјуг