Министар финансија у Пекингу потписао Споразум о изградњи Индустријског парка у Борчи

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је у Пекингу, са кинеском компанијом ЦРБЦ, потписао Споразум о изградњи Индустријског парка у Борчи.

Министар Синиша Мали је напоменуо да се ради о још једној великој инвестицији која стиже у Србију.

„Када пређете Пупинов мост, са леве стране, у следећих пар година нићи ће огроман индустријски парк на 320 хектара. Парк који треба да привуче више од 1.000 кинеских компанија”, рекао је министар финансија у изјави за Танјуг.

То ће, како очекујемо, отворити око 10.000 нових радних места, додао је он.

“Биће то највећи кинески индустријски парк у Европи. Биће управо у Србији, у Београду, да би све компаније које долазе из Кине у Европу привукли да дођу код нас“, објаснио је Мали.

Министар је додао да ће ЦРБЦ инвестирати око 220 милиона евра у Индустријски парк, а, ако се узму у обзир све компаније које ће доћи, процене су да ће укупна инвестиција износити око две милијарде евра.

„То је огромна инвестиција и сјајна вест за грађане Београда и Србије.

Полако, али сигурно види се како кроз пројекте и са кинеске стране и осталим земљама подижемо БДП и стварамо реалну основу да будемо оптимисти да ћемо, након што смо постали вицешампиони по привредном расту у Европи, у првих шест месеци ове године, постати шампиони. Управо овакви пројекти доприносе томе“, рекао је он.

Мали је истакао да је презадовољан и да сада остаје да се у наредним месецима дефинише тачан број компанија које ће доћи, а да влада крене да улаже у инфраструктуру, те да Кинези почну да граде једну по једну фабрику.

„За године које следе, стварно имамо разлога да будемо оптимисти“, закључио је министар финансија.