Министар финансија Синиша Мали се састао са Делегацијом ММФ-а

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали разговарао је данас у Београду са Делегацијом Међународног монетарног фонда (MMФ), коју предводи Џејмс Роуф.

Министар Мали се захвалио представницима ММФ-а на досадашњој сарадњи и успешно завршеном аранжману, те истакао да су резултати постигнути захваљујући заједничким напорима.

Мали и Роуф су се сложили да су јавне финансије Републике Србије сада стабилне, али да је неопходно да се одржи фискална дисциплина, да се настави смањење јавног дуга, као и да се ојачају институције система. То ће значити и јачу економију и нова радна места, закључили су саговорници.

Министар финансија и шеф мисије ММФ-а за Србију су разговарали и о најављеном повећању пензија и плата у јавном сектору, као и о пакету стимулативних мера које могу да допринесу бољем пословном окружењу и повећању
конкурентности.

Мали и Роуф су се сагласили да је нови програм “The Policy Coordination Instrument” (PCI) важан за убрзан и одржив раст привреде и дохотка, уз очување макроекономске и фискалне стабилности.

Разговори министра финансија са Међународним монтераним фондом биће настављени и у току сутрашњег дана, када ће тема бити реформа финансијског и пореског система.

Делегација ММФ-а, предвођена Џејмсом Роуфом, боравиће у Београду до 13. јуна.