Министар Динкић данас у Бриселу са званичницима ЕУ

Министар финансија Србије Млађан Динкић борави у Бриселу где ће се састати са високим званичницима ЕУ ради наставка активности на реализацији Плана за унапређење сарадње између Србије и ЕУ.

Динкић ће се данас састати са представником ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијером Соланом, европским комесаром за економска и монетарна питања Јоакимом Алмуњом и европском комесарарком за спољне односе и односе са суседима ЕУ Бенитом Фереро-Валднер.

Та посета, представља наставак активности Владе Србије на реализацији Плана за унапређење сарадње између Србије и ЕУ, названог „пакет плус“.

Динкић ће високе званичнике ЕУ информисати о напретку који је остварен у спровођењу економских реформи и још једном истаћи значај који за Србију има партнерство са ЕУ.

Динкић и потпредседница Владе Србије Ивана Дулић-Марковић у Бриселу су 17. августа ове године европском комесару за проширење ЕУ Олију Рену представили „пакет плус“. Од европског званичника тада је затражено да се отпише милијарда долара дуга Париском клубу за изградњу „коридора десет“ на југу Србије.

Предложено је да се део тог дуга употреби за еколошке пројекте и развој инфраструктуре у сиромашним општинама, а затражени су и већи претприступни фондови ЕУ Србији за подршку реализацији пројеката регионалног значаја у оквиру Националног инвестиционог плана, који је усвојила Влада Србије.

Пакетом плус предвиђено је и потпуно укидање виза за грађане Србије до 2008. године као и визне олакшице за студенте и научнике током ове и наредне године. Затражено је и да Србија добије статус земље кандидата и то најкасније до 2008. године.