Матић: Мере за подршку ИТ сектору до краја месеца пред Владом

Предлог мера за подршку ИТ сектору у Србији, који се налази у јавној расправи, требало би да се финализује до краја идуће недеље, након чега би ишао на усвајање Влади Србије, изјавила је данас специјални саветник за конкурентност и економију знања у Министарству финансија и привреде Јасна Матић.

Она је прецизирала да ће се, након усвајања које се очекује до краја месеца, тај програм спроводити низом мера, уредби и подзаконских аката, па и неких законских промена, додавши да се у том процесу очекује сарадња свих представника из ИТ сектора.

„Тада ће нам требати конкретни предлози које су то земље где би фирме желеле да имају економског саветника, коју врсту подршке би очекивали и шта они треба да знају о тим компанијама“, рекла је Матићева на округлом столу посвећеном предлогу програма државне поршке ИТ сектору.

Према њеним речима, ИТ фирме такође треба да кажу које су то земље са којима би желели да сарађују, како би се направио уговор о избегавању двоструког опорезивања.

Према њеним речима, то ће све у Програму бити декларативно наведено, а онда ће временом уследити конкретни кораци и у конкретна документа која ће имати правне последице.

Матић сматра и да је образовање процес који у ИТ сектору мора да буде резултат сталног дијалога између фирми и образовног система, како би се људи образовали за оно што је потребно тржишту, и да би знали које су то вештине, поред самих технолошких знања, које људи који излазе са факултета треба да имају да би били у тим компанијама.

Осим тога, како је навела кључно питање ће бити однос тог сектора и администрације.

„Наш сектор се јако брзо развија, и технолошки, и у погледу бизнис модела. Да би закони и регулаторни оквир у опште, могли да испрате тај брзи развој и динамику сектора потребна је добра интеракција између запослених у ИТ сектору и администрације“, оценила је Матић.

Она је навела да администрација не препознаје потребе и начин пословања тих компанија и покушава да их уклопи у моделе прописане законима и подзаконским актима који постоје већ деценијама, што ствара свакодневне оперативне проблеме.