Мали: Заједничка будућност региона је у већој сарадњи и мањим баријерама

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је будућност региона у већој сарадњу и мањим баријерама.

Отварајући панел о економским и финансијским изгледима за Балкан, другог дана Седмог самита ЕУ-Југоисточна Европа, у организацији лондонског Економиста, Мали је истакао да је важно да се разговара о томе, јер је то једна од кључних тема за целокупни будући развој региона.

“Наш је интерес да што више сарађујемо као регион, јер Србија од тога има користи, кроз извоз роба и услуга и у томе видим шансу за све земље региона. Влада Србије чврсто верује да је једини пут да се иде напред – да идемо напред као регион и зато заједничка перспектива и будућност лежи у што већој сарадњи и што мањим баријерама између нас”, закључио је Мали.

Поручио је да је економски напредак Србије значи и економски напредак региона, с обзиром на водећу улогу наше земље на Балкану и додао да је у нашем инетересу да се повежемо са другим земљама на Балкану.

Зато, истиче, Србија улаже у изградњу путева – Коридора 10 и 11, брзу пругу до Будимпеште, како бисмо били повезанији и самим тим јачи, привлачнији и атрактивнијии за инвеститоре и велике пројекте. “Само тако можемо да успемо”, подвукао је Мали.

У том смислу, истакао је важну улогу ЦЕФТЕ, с обзиром на то да је она окосница наше економске сарадње. Према његовим речима, Србија у трговини са ЦЕФТОМ остварује суфицит, а само прошле године имали смо 3,9 милијарди евра трговинске размене са њеним чланицама, од чега је 3,1 милијарде извоз.

Поновио је да је Србија остварила добре економске резултате – стопа раста у првих шест месеци ове године 4,9 одсто, али и истако да у том расту учествују и пољопривреда, прехрамбена индустрија, грађевинарство… гране које дају за право да се каже да је тај раст стабилан и дугорочан.

Незапосленост је сада, додао је, 11,9 одсто и подсетио да су протеклог викенда отворене две нове фабрике у Нишу, уз улагање “Шангдонг Линлонга” у Зрењанин, сртатешко партнерство за РТБ Бор.

Како је рекао, динар је стабилан, као и курс и инфлација, трећу годину за редом имамо суфицит, уз смањење јавног дуга. Намера је, поручио је, да јавни дуг буде још нижи, јер се смањивањем стања јавног дуга смањују и издаци за камате и отвара простор за веће плате и пензије и за више инвестиција.

“То показује колико је различита слика Србије тада и сада. Србија је била на ивици банкрота и амбиса, а сад је једна од најбрже растућих економија”, рекао је Мали.

Зато је, каже, јуче изашао са пакетом мера које ће важити од јанауара 2019. године, а које додатно треба да подстакну раст наше привреде.

Међу њима је укидање доприноса за осигурање од незапослености на терет послодавца, а које је износило 0,75 одсто, уз смањење парафискалних намета.

Промениће се и начин обрачуна пореске амортизације, како би привредници више могли да улажу у опрему и технику, а биће донет и пакет стимулативних мера за иновативне активности.

Министар је напоменуо да ће у буџету Србије за 2019. годину бити укупно 208 милијарди динара за јавне инвестиције што је за 25 милијарди динара више него 2018.

Мали је рекао да Србија жели да буде прва земља по стопи раста у Европи, те да новца за подстицање инвестиција има.

Мали је на панелу рекао и да економска политика државе није везана за политичке одлуке јер, каже, да се политика меша у економске планове, не би дошло до смањења плата и пензија пре неколико година. Зато, каже Мали, „водимо се економским размишљањем“.

Министар финансија је говорећи о стимулацијама и олакшицама подсетио да ће до краја октобра влада изаћи са пакетом мера са олакшицама за ИТ и сектор да ће „то бити снажна порука да смо спремни да подржимо ову индустрију“.

“До краја октобра ћемо изаћи са детаљним и свеобухватним планом мера за подршку иновативним делатностима, такозваној индустрији знања и ИТ индустрији, у којима раде млади и у којима видимо будућност и потенцијални још бржи раст економије”, рекао је Мали.

Министар је истакао и да је у припреми нови закон о алтернативним инвестиционим фондовима, који ће бити донет следеће године, а чиме ће се подржати такозвани “Venture capital“ фондови – који инвестирају у предузетнике, младе, у идеје, како би се даље развиле.

Важно је, наводи Мали, да се млади предузетници и идеје финансирају на прави начин, да имају пореске олакшице када “израсту” и развију се, како би се искористио сав њихов потенцијал.

Извор: Танјуг