Мали: Србија у једном дану отплатила 1,03 милијарде долара јавног дуга

„Србија је смањила јавни дуг за 1,03 милијарде долара и његово учешће у БДП-у за два процентна поена, са 56,1 одсто на 54,1 одсто“, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

„Република Србија је у једном дану исплатила 1,03 милијарде долара старог дуга. То је скоро 900 милиона евра, и то нисмо урадили из нових кредита и рефинансирања, него из уштеда које смо направили. То је још један пример одговорне економске политике коју спроводимо, да што пре вратимо оне старе, скупе дугове и на тај начин стабилизујемо јавне финансије и створимо основе за даљи развој привреде“, рекао је Мали.

Министар је навео да је у првих девет месеци раст БДП-а био 4,5 одсто, што је, како каже, највећи раст у последњих десет година, док се, с друге стране, незапосленост бележи историјски минимум од 11,3 одсто. „Да водимо одговорну економску политику показује и број нових запослених од 370.000 у последње четири године, што је огроман успех“, каже Мали.

Министар је подсетио и да је суфицит у буџету у првих девет месеци био 70 милијарди динара, односно око 600 милиона евра.

„Учешће јавног дуга се смањује из дана у дан. Имамо рекордне стране инвестиције, ове године највише од свих земаља у овом делу Европе, и то показује колико се Србија развија у добром смеру, колико су нам стабилне јавне финансије. На тај начин правимо основу за даљи раст запошљавања, за отварање нових радних места, изградњу инфраструктуре и побољшање животног стандарда грађана Србије“, рекао је Мали.

Он је истакао да је буџет за 2019.годину управо усмерен ка томе да се задржи ниво раста привреде и да се повећају инвестиције у инфраструктуру, као и да се привредници растерете кроз разне пореске олакшице.

„Приоритет у последњих неколико година нам је био да обезбедимо што већу запосленост за наше грађане, а за наредни период циљ су веће плате и пензије, како би из године у годину растао стандард грађана“, рекао је Мали.

Фото: Танјуг