Мали: Слободна зона Пирот најбоља у Европи, потврда добрих резултата

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас за Танјуг да је то што је специјализовани фДи магазин Фајненшл Тајмса прогласио Слободну зоне Пирот за најбољу у Европи и трећу на свету још једна потврда да је Србија постала атрактивна инвестициона дестинација.

„То је огроман успех, по овој ранг листи у свету су испред Слободне зоне Пирот само Дубаи и слободна зона на Тајланду, а чак је и Шангај, који је годинама био у самом врху, сад испод нас на листи“, навео је Мали.

Он је рекао да је од 2012. до 2017. године у овој слободној зони реализовано укупно инвестиционо улагање у износу од скоро 387 милиона евра, а број производних инвеститора у зони је порастао за 22 посто у периоду од само годину дана, од 2016. до 2017. године.

„Сваке године је све боља и то јесте једини начин да се иде напред. Ово је такође и велика одговорност за нас да још јачим темпом наставимо даље и да развијамо целу Србију. Желимо да свака слободна зона потпуно искористи своје капацитете и отвори што већи број радних места, а лично ћу обићи сваку од њих у наредном периоду“, рекао је Мали, који је недавно обишао слободне зоне у Смедереву и Зрењанину.

Он је додао да је у образложењу ранг – листе посебно истакнута добра повезаност Слободне зоне Пирот са паневропским коридором 10 који повезује Београд са Софијом и Турском, Италијом и Грчком.

„И управо је због тога толико важно да градимо инфраструктуру, то је оно што потенцијални инвеститори одмах гледају. Последњих година много смо радили на изградњи нових путева и зато постајемо све атрактивнија инвестициона дестинација. То самим тим значи и нова радна места и бољи квалитет живота наших суграђана“, истакао је Мали.

Министар је рекао да је у образложењу рангирања наведено да зона нуди инвеститорима низ атрактивних подстицаја и подстиче отварање нових радних места, те да инвеститори у зони уживају одличну подршку за извоз робе.

Такође, у магазину је речено да је Слободна зона Пирот проглашена најбољом европском зоном за велике кориснике, као и да нуди инвеститорима додатне подстицаје за радно интензивне пројекте, финансијске подстицаје по највишим стандардима.

Слободна зона Пирот налази се на Југоистоку Србије, основана је 1996. године, а простире се на површини од 122 хектара.

Сваке године бележи раст од 5 одсто, до 7 одсто, када се гледа вредност извоза, вредност остварене производње, вредност реалзованих инвестиција.

Вредност извоза оствареног у 2017. години износила је 419.149.682 евра, што је раст од 14 одсто у односу на 2016. годину, вредност остварене производње у 2017. године износила је 427.237.413 евра, што је раст од 11 одсто у односу на 2016. годину, а вредност реализованих инвестиција у 2017. години износила је 26.074.962 евра.

Укупан број запослених радника у 2017. години био је 5.582 радника.

Укупан број корисника слободне зоне у 2017. години био је 75 од чега се 22 кориD-Company”, „Mercatus Tekstile”, „Tery Инжињеринг”, „Ирели” и др.

Фото: Танјуг