Мали: Највећи раст БДП-а за првих шест месеци у последњих десет година

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је у првих шест месеци ове године остварен раст БДП-а од 4,5%, што је највиша стопа раста за првих шест месеци у последњих 10 година.

Синиша Мали је истакао да је то импресиван резултат, и још једна потврда да се наша привреда успешно развија, те да је Србија постала финансијски стабилна земља, примамљива за инвеститоре.

Он је додао и да је, према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), раст БДП-a у другом кварталу износио 4,4% међугодишње.

Како је истакао, Министарство финансија врши анализе и на месечном ниовоу, а према проценама, раст у јуну месецу, у односу на јун претходне године, највећи је у последњој деценији.

„Према проценама Министарства финансија, у јуну 2018. привреда је убрзала раст на 5,2% међугодишње, што је једна од највиших месечних стопа раста у последњих 10 година. Тиме је у првој половини године остварен раст БДП од 4,5%, што је такође најбољи резултат у последњој деценији. Раст је диверсификован, односно приметан је у свим секторима. Ови одлични резултати потврда су одговорно спроведених реформи у претходном периоду“, рекао је министар финансија.

Синиша Мали је истакао да Србија бележи знатно већи привредни раст од просечног раста у земљама региона и Европске уније, а да позитиван допринос настављају да дају сви производни сектори, првенствено услужна и грађевинска активност.

Говорећи о флеш процени РЗС да је раст БДП у другом кварталу износио 4,4% међугодишње, Синиша Мали је истакао да је према анализи Министарства финансија најснажнији међугодишњи раст остварен у сектору грађевине (23,1%) што је последица убрзања реализације инфраструктурних пројеката државе, али и јачања приватне грађевинске активности.

„Посебно је похвално што је приметан раст у свим секторима, од грађевине до пољопривреде. Управо то говори у прилог томе да је Србија постала земља са стабилним привредним растом и са стабилним јавним финансијама. Захваљујући одговорној политици коју водимо, и фискалној дисциплини коју смо постигли, створен је простор за повећање плата и пензија, које нас очекује у наредном периоду“, истакао је министар финансија.

Он је прецизирао да је раст трговинског промета, туристичких услуга, као и стабилно повећање сектора информационо-комуникационих технологија, обезбедило међугодишњи раст услужног сектора од 3,4%.

Синиша Мали је посебно нагласио добре резултате у пољопривреди, наводећи да имамо добру пољопривредну сезону, која према процени Министарства финансија обезбеђује међугодишњи раст те делатности од 11,7% у другом кварталу.

Министар је навео и да индустријска производња бележи повећање физичког обима од 2,5% у односу на исти период претходне године, што је вођено растом прерађивачке индустрије, посебно у делатностима производње основних метала, машинске и опорављене прехрамбене индустрије.