Љубић: Тражња за Фијатом 500Л јако добра

Производња аутомобила у фабрици Фијат аутомобили Србија (ФАС) у Крагујевцу иде јако добро и полако достиже пун капацитет, изјавио је данас државни секретар у Министарству финансија и привреде Србије Александар Љубић.

„У овом тренутку тражња за ‘Фијатом 500Л’ је, према информацијама које имамо од колега из Фијата,веома добра. Тај модел је веома тражен на тржишту с обзирим то каква је криза и у каквој су кризи многи произвођачи аутомобила у овом тренутку на трзисту Европске уније“, рекао је он агенцији Бета.

Компанија Фијат аутомобили Србије је заједничко предузеће државе Србије и италијанског Фијата. Србија у ФАС-у има удео од 33 одсто, а Фијат 67 одсто. Серијска производња модела „Фијат 500Л“ почела почетком јула 2012. године.

Љубић је подсетио да је идеја италијанског Фијата, који је већински партнер у ФАС, да до краја ове године у Крагујевцу произведе 30.000 аутомобила „Фијат 500Л“ и понуди их на тржишту.

„Током следеће године проозводња би требало да достигне 160.000 возила, што представља 10 одсто тржишта тог сегмента аутомобила“, рекао је он и истакао да ће следеће године у Крагујевцу почети и производња другог модела аутомобила, са седам седишта.

Љубић је истакао да је за Владу Србије „јако битан моменат“ и то што ће идуће године поново почети извоз аутомобила „мејд ин Србија“ у Америку, после дугог низа година. Државни секретар у Министарству финансија и привреде је истакао да је Фијат један од највећих инвеститора у Србији и рекао да ће италијанска компанија у ФАС, према уговору, до краја ове године заполасити укупно 2.433 радника.

За државу Србију, како је истакао, веома битно и то да покретање производње у фабрикама „компоненташа“ које раде за Фијат „иде према предвиђеној динамици“.

„У овом тренутку Фијат је локализовао аутомобил у Србији са 70 одсто домаће производње. Кад кажем домаће, пре свега мислим на компаније које послују на територији Србије, без обзира на то из које земље долази инвеститор“, рекао је Љубић.

Према његовим речима, у Крагујевцу ће поновно бити покренута производња модела аутомбила „пунто класик“, како би грађани Србије, пре свега, могли да дођу до доброг аутомобила по повољној цени.

Он је напоменуо да „Фијат 500Л“ са ценом од око 15.000 евра тренутно није прихватљив великој већини грађана Србије, као и грађанима земаља у окружењу.

„Жеља Фијата је да, кад већ поседује фабрику са тим перформансама и тог капацитета понуди неко возило из своје прозводне гаме које ће бити много прихватљивије грађанима Србије и земаља у окружењу“, рекао је државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић.