Љубић: Први елементи изласка из кризе

Србија показује прве елементе изласка из кризе, изјавио је данас државни секретар Министарства финансија и привреде Александар Љубић. После дугог пада који смо имали у прошлој години и првом кварталу ове године, бележимо раст индустријске производње од преко пет одсто и раст бруто-домаћег производа за скоро два одсто, истакао је Љубић.

„То су добри показатељи, јер показују да су наша предвиђања раста бруто-националног дохотка у овој години од два одсто – тачна“, казао је Љубић новинарима пред почетак округлог стола „Да ли је Србија и формално изашла из рецесије“, који се одржава у Прес центру Танјуга.

Он је, међутим, указао да први знаци опоравка привреде за грађане још не значе ништа, јер су не само наша земља, већ и читава ЕУ у великој кризи.

„Намера Владе Србије и ресорног министарства је да настави спровођење мера које су управо усмерене на помоћ пре свега привреди, конкретно малим и средњим предузећима која представљају кичму развоја ове земље“, казао је Љубић.

Према његовим речима, на тај начин ћемо им омогућити да превазиђу ова тешка времена.

„Да би Србија осетила бољитак, да би почела нова запошљавања, потребан је индустријски раст од пет до седам одсто неколико година узастопно“, нагласио је Љубић.

Државни секретар Министарства финансија и привреде је поновио да су горе поменути подаци охрабрујући и говоре о томе да су мере које влада и ресорно министарство предузимају у оквиру фискалне стратегије почцеле да дају конкретне резултате. Реформе ће бити настављене у будућности, а надамо се скором окончању кризе и у ЕУ, јер тржиште Србије умногоме зависи од ЕУ, с обзиром на то да скоро 65 одсто производа пласирамо управо на то трзиште, закључио је Љубић.