Љубић позвао раднике крушевачке „Жупе“ да прекину штрајк

Државни секретар у Министарству финансија и привреде Алекасндар Љубић позвао је данас раднике крушевачког предузећа „Жупа“ у Крушевцу да прекину штрајк.

„Проблема је много и Влада Србије је ту да решава те проблеме. Позивам вас, пре свега због вас и због ваших породица, да прекинете штрајк. Ја вас уверавам да ћемо у наредним недељама учинити све да се убрза поступак приватизације у „Жупи“ и да вам се омогући социјални програм у износу од 300 евра по години радног стажа. То је оно што држава може сада да понуди“, изјавио је државни секретар Александар Љубић.

Љубић је разговарао са штрајкачима и представницима синдиката предузећа „Жупа“ којима је представио план Владе Србије за окончање поступка реструктурирања у ком се ово предузуеће налази. Љубић је рекао да је „Жупа“ од државе добила субвенције у укупном износу од 270 милиона динара, те да је ово предузеће једно од оних које је највише добило у процесу реструктурирања.

„Процес реструктурирања се мора завршити у свим предузећима, тренутно су немогућа било каква давања за инвестициона улагања или давање новца за заостале плате. Што се тиче социјалног програма, Влада Србије је предвидела тај новац и моја порука онима који желе јесте да узму социјални програм“, казао је Љубић и додао да прихватање социјалног програма неће бити препрека радницима који након приватизације буду желели да наставе да раде у овом предузећу код новог послодавца.

Што се тиче неисплаћених зарада, Љубић је рекао да се оне могу наплатити само из продаје имовине фабрике, било у процесу приватизације, било у процесу стечаја.

Љубић се данас у Крагујевцу, на позив Самосталног синдиката металаца Србије, састао са представницима предузећа металског комплекса, а данас ће посетити и Прву петолетку у Трстенику где ће представити Акциони план за завршетак реструктурирања тог предузећа.