Љубић: Подстицај развоја текстилне индустрије у наредној години

Подстицај развоја индустрије текстила, одеће, коже и обуће један је од сегмената који ће бити актуелан и у следећој 2013. години, рекао је данас државни секретар у Мнистарству финансија и привреде Александар Љубић наводећи да 98 одсто малих и средњих предузећа у Србији послује управо у овом сектору.

“Наша текстилна индустрија, као и индустрија коже, обуће и одеће има велике потенцијале и предности али се у пословању сусреће и са бројним проблемима – високом задуженошћу, великом конкуренцијом са страним компанијама, са застарелом технологијом као и недостатком обртних средстава, навео је Љубић на седници Одбора Удружења индустрије текстила, одеће, коже и обуће Привредне коморе Србије.

Он је рекао да је држава недавно укинула 138 парафискалних намета који су у великој мери олакшали пословања малих и средњих предузећа и позвао привреднике да уколико уоче постојање других парафискалних намета који онемогућују њихово пословање, укажу на њихово постојање директно Министарству финансија.

Привреднике је, такође, упознао и са могућношћу да ће они који нису пословали у легалним токовима имати прилику да то учине, а они који имају дугове имаће прилику да отпишу камате уколико редовно почну да плаћају текцухе обавезе и подсетио да ће предузетници и следеће године моћи да рачунају на кредите Европске инвестиционе банке преко пословних банака по повољним условима, али и на субвенционисане кредите државе.