Љубић: Неоправдано противљење општинара због смањења пореза

“Измене пореских закона су предложене да би било боље привреди, а не општинама”, изјавио је државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић.

„Ако је боље привреди биће боље и општинама. Локална самоуправа треба да буде усмерена на привлачење инвестиција, да учини да буде бољи пословни амбијент, а не да имамо ситуацију да инвеститори прелазе из једне у другу општину у потрази за бољим условима“, рекао је Љубић.

Он је, поводом притужби појединих представника локалних самоуправа да ће због предложеног смањење пореза на зараде бити уништени буџети општина и градова, рекао да су на основу Закону о финансирању локалних самоуправа од прошле године општине добиле значајан новац, а да га многе од њих не користите на прави начин.

„Идеја децентрализације, да општине преузму ствар у своје руке и да почну да се баве, пре свега, привредом на својој територији, је прилично шаролика у Србији. Имамо општине које су управо тај новац искористиле да привуку инвеститоре и направе што већи број радних места тако да на њих ово смањивање уопште не утиче“, оценио је Љубић.

Мањи приходи локалних самоуправа због смањења стопе пореза на зараде, по његовим речима „утицаће на оне општине и градове који се нису бавили привредом у претходном периоду и нису схватили да је децентрализација конкурентност измедју самих општина“.

„Општине које су повећане приходе искористиле за неке друге намене, као што је запошљавање администрације, данас имају проблем јер имају једног или ниједног инвеститора на својој територији“, указао је Љубић.

ИЗВОР БЕТА