Љубић: Јавно-приватно партнерство за инвестиције у енергетику

„Јавно-приватно партнерство један је од модела и начина да Србија у наредном периоду изгради модерну и квалитетну инфраструктуру и објекте од јавног значаја“, изјавио је данас државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић на трећем годишњем самиту „Развој јавно-приватног партнерства у Србији по моделу Велике Британије“.

Он је рекао да ће Влада Србије у наредном периоду, методом јавно-приватног партнерства, покушати да привуче инвеститоре пре свега за енергетске пројекте, међу којима је изградња нових хидроцентрала и електрана.

Истичући да је у том правцу неопходно створити правни и институционални оквир за привлачење инвеститора, Љубић је подсетио на Закон о јавно-приватном партнерству и концесијама који је усвојен крајем 2011.године, а који је како је указао, највише обрадовао локалне самоуправе.

„Док је за државу у много случајева исплативије да узме повољне кредите код међународних банака за изградњу путева и мостова, локалне самоуправе, са друге стране,
за такво финансирање имају мање шанси”, истакао је Љубић и додао да је за њих законско отварање могућности сарадње са приватним финансијерима од изузетне важности.

Он је навео да се тако покрајини, општинама и градовима отвара могућност да ангажују приватни капитал за изградњу путева, школа, водовода, депонија и свих оних пројеката за које немају средстава у својим локалним буџетима.

Према његовим рецима, управо је у томе и суштина увођења приватног сектора, који добро познаје бизнис – смањење фискалног притиска на локални буџет, убрзање инфраструктурних улагања, побољшање услуга и смањење њихових цена.