Љубић: До краја лета следеће године обе високе пећи у функцији

„До краја лета следеће године требало би да обе високе пећи у Железари Смедерево буду у функцији“, изјавио је јутрос државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић.

Љубић је најавио да ће држава задржати удео у Железари и да ће влада инсистирати на томе да сви запослени који сада раде, као и они који су до сада радили у Железари, остану на радним местима. Он је гостујући на РТС-у, нагласио да је циљ да стратешки партнер Железаре Смедерево буде моћна и јака компанија.

Он је истакао да су на тендеру повећани критеријуми и да је циљ да компаније која ће на њему учествовати у 2012. години имају приходе од најмање две милијарде долара, односно да имовина тих компанија износи најмање 2,5 милијарде долара. „Таква компанија морала би да уложи у покретање производње високих пећи 1 и 2 и да инвестира у производне погоне као што су погони за производњу лимова за аутоиндустрију“, објаснио је Љубић.

Љубић је најавио да би у кратком року могла да почне да ради висока пећ, а да ће бити потребно до шест месеци да проради и висока пећ коју је претходни власник угасио.

Он је подсетио да је Железара Смедерево једини произвођач челика у овом делу Европе. Министарство финансија и привреде објавило је пре два дана јавни позив за избор стратешког партнера за Железару Смедерево.