Крстић:Субвенције легитимне, али таргетирано

Минситар финансија Лазар Крстић изјавио је да је удео државе у привреди Србије највећи у Европи и додао да је његов став да учешће државе у банкарском сектору може да опстане, али само у сегменту који се односи на ставновништво, док су, како је рекао, субвенције легитимне за предузећа од друштвене користи.

„Имали смо раније негативних искустава везано за државне банке и кредите предузећима“, рекао је Крстић на 14. Економском самиту.

Говорећи о субвенцијама Крстић је навео да је у буџету ограничен новац за те сврхе и подсетио да су већ усвојене пореске олакшице у парламенту као и да постоје атрактивне слободне зоне за инвестиоторе.

„Субвенције су легитимне за предузећа која имају друштвену корист. Железнице у Немачкој добијају субвенције па и Железнице Србије теба да их добију, иако то предузеће није и не може бити профитабилно“ рекао је он.

Он је, међутим, подвукао да ако се из буџета даје новац пореских обвезника за ту фирму не сме да се деси да у њој буде „иживљавања менаџмента“, нити да запослени у таквим фирмама имају бенефиције које други радници немају.

Држава треба да има удео у економском расту и кроз капиталне пројекте, рекао је Крстић нагласивши да је неопходно претходно поставити приоритете.

„Не сме више да се деси да много почнемо, а да мало завршимо. Морамо да одредимо приориотете, а сви они који у међувремену буду долазили са сјајним идејама да им кажемо да сада није тренутак већ ће то бити када се приоритетни пројекти завше“, навео је Крстић истакавши да је то начин да Србија стане на ноге.

Министар је као пример навео компаније Србијагас и ЕПС-а где је, како је рекао, случај да је излазна цена најјефтинија у Европи, а то је немогуће. Стога је, закључио је, легитимно субвенционисати, али не свима, већ таргетирано.