Крстић: Закон о финансирању општина увешће јасна правила у расподели прихода

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да очекује да ће до краја јула бити готов нацрт закона о финансирању локалних самоуправа, као и да ће тај закон бити усвојен у септембру или октобру.

Крстић је рекао да ће тим законом бити уведена јасна правила и предвидивост у расподели прихода, тако да свака општина на основу параметара зна на колики трансфер новца од државе може да рачуна.

Министар је, на конференцији „Унапређење управљања јавним финансијама на локалном нивоу“, истакао да је радна група која ће се бавити нацртом већ формирана, као и да су четири члана из Сталне конференције градова и општина.

„Желимо да имамо нацрт до краја јула како би могла да уследи шира расправа, а затим и усвајање, најкасније до октобра“, рекао је Крстић и додао да би тако и општине могле да планирају буџете за 2015. годину.

Крстић је рекао да ће се кроз нови модел финансирања унапредити ефикасност коришћења прихода.

„Ако одређена јединица локалне самоуправе, на пример, не подигне наплату пореза на имовину, неће моћи уместо тога да очекује новац из републичког буџета. Такође, ако сте ефикасни и не запошљавате више него што треба, моћи ћете и да спустите тај порез, а можда ће се и људи из других градова селити у ваш“, поручио је Крстић.

Он је истакао да не зна која странка је на власти у којој општини, као и да то неће бити критеријум за расподелу средстава.

ИЗВОР ТАНЈУГ