Крстић: Захтев за 13. плату је незамислив

“Ситуација у земљи је таква да није упутно исплаћивати 13. плату у јавном сектору. Очекујем да ће се у 2014. години број новозапослених радника барем изједначити са бројем отпушетних”, рекао је министар финансија Лазар Крстић за РТС. Говорећи о захтевима из неких јавних предузећа за исплату 13. плате до краја године, Крстић је рекао да Министарство финансија не може ником да нареди да се оне не исплаћују, али је нагласио да је такав захтев за њега незамислив, имајући у виду у каквој ситуацији се земља налази.

„Ја сам се надао да ће у октобру сви схватити каква је садашња ситуација. Нажалост, то очигледно нису сви схватили“, рекао је Крстић, констатујући да треба времена да људи то схвате и почну да примењују мере штедње на личном примеру.

Одговарајући на питање да ли ће у 2014. бити више отказа или више нових радних места, Крстић је подсетио да је одговор на то питање садржан у Фискалној стратегији за следећу годину и рекао да очекује да ће бити једнак број отпуштених радника и отворених нових радних места. Отварање нових радних места Крстић очекује, пре свега, у приватном сектору.

Он је напоменуо да су социјалним програмом предвиђена средства за отпуштање највише 20.000 радника у наредној години, а та цифра зависиће од тога да ли ћемо успети да привучемо довољно страних инвестиција и страних партнера, и да ли ћемо успети да спроведемо реформе у привреди и здрава предузећа поставимо на ноге.

“Због тога Србији треба нови Закон о раду, не само због отварања нових радних места у приватном сектору, већ и због повећања ефикасности рада у државном сектору”, рекао је министар
и додао да нови закон значи лакше запошљавање, поготово за оне успешне.

Крстић је најавио да ће нови Закон о раду, у јануару 2014. бити у процедури на седници Владе Србије и оценио да ће тај закон бити усвојен кроз дијалог заинтересованих страна.

„У првих девет месеци 2014. мора да се дефинише какав треба да буде наш порески систем, поготово када је реч о порезу на имовину, накнади за грађевинско земљиште, ако се има у виду премештање одређивања и убирања тих пореза на локалну самоуправу. У 2014. години нас чекују реформе, а када то једном буде урађено, то онда даје наду и извесност и ако то урадимо до краја следеће године, са тим долазе инвестиције и нова радна места“, рекао је Крстић.

Када је реч о платама и пезијама у наредној години, Крстић је поновио да је буџетом предвиђено да се до 1. јула уведу платни разреди у јавном сектору, што значи једнака примања за иста занимања у различитим државним институцијама, а што сада није случај.

Што се тиче повећања пензија, Крстић је подсетио да су буџетом за 2014. Предвиђена два повећања – од један и од 0,5 одсто.

Када је реч о финансирању Аутономне Покрајине Војводине, Крстић је за петак најавио састанак Радне групе на коме је потребно дефинисати за шта је надлежна Војводина И колико јој је средстава потребно за то, у складу са Уставом.

Министарје најавио да ће у фебруару наредне године почети званични разговори са ММФ-ом о, евентуално, новом аранжману из предострожности, оцењујући да тај аранжман треба Србији да обезбеди кредибилитет пред страним инвеститорима и кредиторима.